Här kommer brandkåren allt senare

Vittnen till branden i Smedby anser att räddningstjänsten tog lång tid på sig för att komma till platsen

Foto: Emma-Sofia Olsson/NT

ÖSTERGÖTLAND2015-07-03 19:45

Enligt flera vittnen som hört av sig till NT tog det 15 minuter från larmet tills räddningstjänsten var på plats vid de brinnande husen i Smedby.

– Vi fick larmet från SOS klockan 18.20 och vi var på platsen klockan 18.32. Så det tog 12-13 minuter, säger Anders Nygren, ställföreträdande räddningschef på Räddningstjänsten Östra Götaland.

– Det är inget anmärkningsvärt som jag reagerar på. Vi upplever nog att det är en ganska normal tid, säger han.

Men ser man på statistiken över responstider för räddningstjänst - tiden från larmsamtal till dess att första resurs är på plats - har mediantiderna för utryckningar i Norrköpings kommun ökat de senaste åren.

Med en mediantid på 15,1 minuter i SKL:s öppna jämförelse 2014 tillhör Norrköping den sämsta fjärdedelen av alla kommuner. Sedan 2011 har tiderna ökat med omkring en minut för varje år och över en sexårsperiod, mellan 2008 och 2014 har responstiden ökat med 7 minuter, enligt SKL:s siffror.

– Så kan det ju inte hålla på. Om tiderna ökar en minut per år blir det ju en väldig försämring på sikt, säger Lars-Gunnar Strandberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som arbetar med statistikuppföljning och utveckling av räddningstjänsterna.

– Varje kommun har ju också en handlingsplan med vissa insatstider de ska hålla. I många städer ligger det inom tiominutersgränsen, säger han.

I Norrköpings kommuns handlingsprogram är målet att kunna påbörja livräddande insatser vid brand inom tio minuter vid 75 procent av larmen.

Den person på Räddningstjänsten Östra Götaland som ansvarar för att följa upp statistiken är på semester och har inte gått att nå.

– Men vi har fört en diskussion om statistiken kan stämma. Vi har inte upplevelsen att responstiderna har ökat, säger Anders Nygren, som tror att en del av förklaringen kan vara ett nytt beräkningssätt som gör jämförelserna över tid missvisande.

Calle Granström, räddningstjänsthandläggare på länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för kommunernas räddningstjänst har tagit del av statistiken från SKL.

– Där ser ju siffran för Norrköping ut att vara hög jämfört med andra. Men det kan ju finnas många förklaringar. Och vi går ju inte in och ger kritik innan vi har djupdykt i statistiken och vad som ligger bakom, säger han.

Länsstyrelsen i Östergötland ska göra tillsyn hos räddningstjänsten Östra Götaland under vecka 41. .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om