"Har inte rapporterats till chefsläkaren"

Chefsläkaren på US kände inte till de tidigare varningarna som HSAN ålagt läkaren.

Östergötland2016-04-19 08:46

I åtta fall har läkaren anmälts till HSAN som fram till 2011 tog emot klagomål från enskilda patienter eller anhöriga. En kvinna som hade opererats för diskbråck kunde inte gå efteråt. En kollega till läkaren ska då ha sagt att hon inte var den första patienten som läkaren "förstört och gjort invalid". En annan kvinna stelopererades mot sin vilja efter att ett instrument hade glömt beställas. Hon nekades ett andra utlåtande efteråt, fick vänta två år på sina journaler och då hade fallet redan preskriberats.

I ett fall återger en patient hur läkaren svurit när patienten velat få information om sin kommande operation. "Jag skiter fullständigt i din operation, jag vet inte vem du är, jag har inte tid med sån här skit." ska läkaren ha sagt. Utredarna ansåg att mycket tydde på att patientens uppgifter var korrekta, men det räckte inte för en disciplinpåföljd.

Chefsläkare Christer Andersson, vid Universitetssjukhuset bekräftar att läkaren utreds återigen, men vill inte uttala sig om varför. Arbetsgivaren (Region Östergötland) har tidigare gett en varning utöver dem som HSAN har utdelat.

– HSAN:s disciplinpåföljder har upphört att gälla, de togs bort i och med nya patientsäkerhetslagen 2011. De tidigare varningarna har inte rapporterats till chefsläkaren.

Vad händer med de tidigare anmälningarna?

– Inte särskilt mycket. Det kan vara något som åberopas i ett senare skede om man överväger att vidta ytterligare åtgärder för en individ.

Är läkaren i tjänst under tiden?

– Jag vill inte uttala mig om det.

Den aktuella läkaren har inte velat kommentera den pågående utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!