– Vi befinner oss i en situation där allt fler blir arbetslösa, medan företagen skriker efter folk. Det något som inte stämmer, säger Johan Gustafsson, regionchef på Svenskt Näringsliv, som står bakom uträkningen.
Vilken lösning ser ni för att få fler i arbete?
– Det viktigaste är att kommunerna förstår det allvarliga i situationen och blir bättre på att erbjuda utbildningar som gynnar arbetsmarknaden i stort, vilket främst handlar om yrkesutbildningar inom exempelvis byggsektorn.
I dag är många kommuner mer intresserade av att tillgodose sina egna behov inom exempelvis vården, menar Johan Gustafsson.
Till arbetsför ålder räknas 20–64 år. Personer med studiemedel är exkluderade i sammanställningen och som självförsörjande räknas personer vars bruttolön är över 186 000 kronor per år, 15 500 kronor i månaden, eller som är klassade som företagare.
Svenskt Näringslivs beräkningar visar att 74,9 procent av befolkningen i Östergötland försörjer sig på egen hand. I riket som helhet är siffran 75,1 procent.
– Det är bekymmersamt, för ju färre som arbetar desto mindre pengar har vi att lägga på allas vår välfärd, som äldrevård, skola och barnomsorg, säger Johan Gustafsson.
Hur många människor som har svårt att försörja sig varierar en hel del mellan länets kommuner. Högst självförsörjningsgrad har Kinda kommun med 78,1 procent. I Linköping ligger siffran på 75,9 procent.
Lägst andel självförsörjande finns i Valdemarsvik och Motala, med 72,1 respektive 72,7 procent. Även Norrköping och Finspång ligger under riksgenomsnittet. Norrköping är den kommun med flest personer i utanförskap. I kommunen finns 20 000 personer i arbetsför ålder som inte kan försörja sig själva.
– Just i Norrköping vet jag exempelvis att krögare har behövt rekrytera personal från andra länder, trots att de har 16 000 personer i sin a-kassa, säger Johan Gustafsson och fortsätter:
– Det är dags för en ny arbetslinje. Det måste löna sig att arbeta.
Är bidragen för generösa?
– I vissa fall kan det vara så, absolut. Men det kan också handla om att sänka arbetsgivaravgiften för att fler företag ska ha råd att anställa.
Johan Gustafsson betonar att utanförskap även är en viktig fråga på individnivå.
– Rimligtvis blir personer mer nöjda med sin livssituation om de kan vara med och bidra till samhället.