I Ydre finns drygt två nötkreatur per invånare. Till nötdjur räknas kor, kalvar, kvigor, tjurar och stutar. Det är inte lika många som i landets nötdjurtätaste kommun, Borgholm på Öland. Där finns tre djur per invånare. Men i Östergötland intar Ydre första plats.
I nationellt perspektiv är Ydre en av de kommuner som går mot strömmen. Här har antalet djur sammantaget ökat något de senaste två åren. Men det är inte mjölkkor som blir fler utan antalet köttdjur.
Såväl mjölkkor som de övriga nötkreaturen har minskat i Sverige, liksom antalet företag som håller någon form av nötkreatur. Enligt den senaste djurräkningen som nyligen presenterats har antalet mjölkkor minskat med 1,7 procent mellan juni 2014 och juni 2015. Antalet företag med mjölkkor minskade under samma period med 200 företag, eller 4,5 procent. Även övriga nötkreatur har minskat med i genomsnitt en procent. Även i Kinda och Ödeshög, de andra två relativt djurtäta kommunerna, har antalet djur minskat.
Det är de små gårdarna som lägger ned. Den trenden fortsätter i hela landet och Östergötland följer den. På fem år har 210 företag som hållit nötkreatur lagts ned i Östergötland, samtidigt som antalet djur per företag i snitt ökat från 93 till 104.
Särskilt tydlig är den trenden för mjölkgårdarna. I Jordbruksverkets analys av statistiken för årets husdjursräkning konstateras att det är de riktigt stora mjölkgårdarna, de med 200 djur eller fler, som ökat sin andel av det totala antalet mjölkkor i Sverige. Från 15 procent år 2000 till nästan 26 procent år 2015. Det innebär att 6,5 procent av företagen har 26 procent av alla mjölkkor.