Här finns det mest spår av knark

I samtliga av länets kommuner finns det under 2017 spår av narkotika. I de flesta kommunerna ökar det dessutom. Cannabis är det preparat som ger flest träffar.

Provtagning. Det är här inne vid Norrköping Vatten och Avfall som man mäter narkotikaspåren.

Provtagning. Det är här inne vid Norrköping Vatten och Avfall som man mäter narkotikaspåren.

Foto: Eva Jensen

Östergötland2017-11-24 18:30

Under tre tillfällen i år; 21–24 maj, 9–12 juni och 25–28 augusti, har det genomförts mätningar av narkotikaspår i avloppsvatten runtom i Östergötland. Under fredagen presenterades resultaten och det visade sig att det finns spår i samtliga kommuner i länet. Jämfört med förra året har narkotikaspåren ökat i de flesta av kommunerna.

Därmed är det inte sagt att antalet narkotikamissbrukare har ökat – eller att det blivit mer knark i länet.

– Provtagningen är en del av vår kartläggning som ska analyseras tillsammans med bland annat vår stora ungdomsenkät Om mig, säger Lena Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det ANDT-arbete (alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitik) som görs i Östergötland.

Knarkspåren ska ge en bild av nuläget och eventuella trender,  vilket ska bidra till att förebygga och kunna göra tidiga insatser. Trots att knarkresterna har ökat sedan förra året, så tycker man inte att det förebyggande arbetet har misslyckats.

– När det gäller narkotika så har ju tillgången ökat samtidigt som tillgängligheten för köpare blivit lättare. Om vi inte använt oss av de här mätningarna tror jag det hade varit ännu högre siffror, säger Stefan Hall, polisområdeschef för Östergötland.

Hur har ni inom polisen användning av provresultaten?

– Det ger oss en bild av hur det ser ut inom olika kommuner. Det är en viktig del i vårt arbete att försöka klämma åt dom som gör bra affärer på narkotikan, säger Stefan Hall.

Mätningarna i avloppsvattnet visar att det finns regionala skillnader. Vissa preparat är olika utbredda i länsdelar och kommuner. Cannabis finns i alla kommuner, medan spår av amfetamin och kokain förekommer i de flesta.

En kommun som sticker ut i statistiken är Valdemarsvik – här har man vid de tre provtagningarna fått fram ett medelvärde på 154 doser per 1 000 invånare och 24 timmar. Att jämföra med till exempel 86 i Norrköping och 68 i Linköping.

– När det gäller Valdemarsvik så kan cannabismängden kopplas till att man har många sommarboende och att man erbjuder tomma lägenheter till de som inte hittar bostäder någon annanstans. Det kan också höra ihop med att det finns kulturella skillnader med tanke på att man har en stor flyktingmottagning, säger Stefan Hall.

– Det skulle vara intressant att kunna göra en provtagning under vintertid för att jämföra med sommarmätningarna, säger Christina Rydh på Norrköping Vatten och Avfall.

Övrigt noterbart är att Mjölby ligger på samma nivå som storstäderna Linköping och Norrköping när det gäller spår av amfetamin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om