De flesta av oss har säkert minst en gång stött på en orm, slingrande över en skogsstig eller på en solvärmd klippa. Det kan uppfattas som att ormarna är ute som mest under denna tid på året. Samtliga arter syns dock framför allt på våren när det är svalare ute och de behöver all värme de kan få för att hålla rätt kroppstemperatur, säger herpetologen Vide Ohlin. När det är varmt håller sig ormar ofta undan för att inte exponeras för rovdjur i onödan, menar han. Att människor stöter på fler ormar på sommaren kan enligt Vide Ohlin bero på att vi helt enkelt är ute i naturen mycket så här års.
Hur vet man då vad det är för orm man stött på? De flesta huggormar har till skillnad från snokar ett sicksack-mönster längs ryggen, men det finns även andra skillnader, enligt Vide Ohlin.
– Huggormar har en något mer kompakt kroppsform än snokar. Deras ögon har också vertikala pupiller till skillnad från snokens runda, säger han.
Det är dock sällan man kommer så nära ormen att man kan se den i ögonen.
– Så länge man inte kliver på dem eller försöker ta på dem så är de inte aggressiva, utan tvärtom oftast ganska skygga, säger Vide Ohlin.
Hur vanligt är det att huggormar använder sitt gift när de biter människor?
– Oftast sparar huggormen giftet till jakten. Ett försvarsbett innehåller i omkring en tredjedel av fallen inget gift eller mindre gift, säger Vide Ohlin.
Om man blir biten av en huggorm ska man alltid uppsöka sjukvård, oavsett hur man känner sig. Man kan inte förutse hur kroppen reagerar på huggormsgiftet, menar Ohlin.
Till hundägare rekommenderar Vide Ohlin att hunden hålls kopplad eller under särskild uppsikt ute i naturen. Om hunden blir biten ska den till veterinären.
Spenderar man sommardagarna utanför stan kan det hända att man får syn på huggormar på sin tomt.
– Först och främst är det trevligast om man kan samexistera. Ormar är ju vackra och fascinerande, säger Vide Ohlin.
Den som känner att ormen på tomten är en ovälkommen gäst, kan mota bort den genom att ta bort livsmiljöer där den trivs.
– Huggormar uppehåller sig ofta där det finns bra gömställen och platser där de kan komma fram och sola. Om man exempelvis har en husgrund med springor där ormarna kan gömma sig kan man försöka täta springorna och på så vis göra det mindre lämpligt för huggormar. Man kan också hålla gräset kortklippt, säger Vide Ohlin.
Vide Ohlin rekommenderar inte att flytta huggormar, men om man gör det bör den flyttas två kilometer bort för att den inte ska hitta tillbaka.
– De flesta som blir bitna av huggormar blir det i händerna, troligen för att de försökt plocka upp eller hantera ormen. Om man ska hantera den själv kan jag tipsa om att ha tjocka eller dubbla handskar, till exempel rejäla svetshandskar. Sedan kan man placera den i en hink med lock. Det finns också ormkrokar, men det kräver lite vana att hantera dem. Det finns risk att man skadar ormen, säger Vide Ohlin.
Eftersom alla ormar i Sverige är fridlysta får man i regel inte ha ihjäl dem. Undantaget är om de befinner sig på ens tomt och man inte kan flytta dem på ett säkert sätt. Thunmarks ormsanering hjälper de som har problem med ormar på tomten.
– Vi fångar in ormar som kan utgöra fara på och ger råd om vad som kan förbättras på tomten för att hindra att fler ormar kommer dit. De som fångas in flyttas till ett område med liknande miljö, säger Thomas Thunmark.