Här är reglerna för fyrverkerier

En mysig tradition eller onödigt störande av ordningen – tiden för raketer och fyrverkerier är här.

Fyrverkerier må vara vackert. Men för många hundar är de skrämmande tycker en bodensare som skrivit ett medborgarförslag.

Fyrverkerier må vara vackert. Men för många hundar är de skrämmande tycker en bodensare som skrivit ett medborgarförslag.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Östergötland2018-12-27 16:59

Du som planerar att avfyra fyrverkerier under nyårsafton har en del regler att förhålla dig till. Du måste till exempel ha fyllt 18 år och dessutom måste du veta om var och när det är okej att skjuta raketer. Just under nyårsafton kommer polisen att ta in extra resurser, dock är de inte avsatta specifikt för att kontrollera raketskjutandet.

– Egentligen är det en ganska enkel regel; vi försöker vara där allmänheten är, där många människor befinner sig utomhus – där kommer vi också att försöka finnas till hands i möjligaste mån, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

Räddningstjänsten Östra Götaland är redo för den kommande högtiden.

– Vi gör egentligen inget speciellt mer än att vi vet om att när klockan börjar närma sig tolv måste man vara beredd på att åka iväg, och då oftast för att släcka mindre bränder, säger Per Nisser, chef för förebyggande vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

– Det är viktigt att poängtera att om man ska skjuta raketer måste man hålla sig till de regler som gäller, man måste vara över 18 år och se till att man inte är i närheten av någonting där raketer kan flyga in och tända eld, säger Per Nisser.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, måste drygt 100 personer om året uppsöka vård efter att ha skadats av fyrverkerier. Det är nästan lika vanligt att åskådare skadas som den som avfyrar raketen.

– Man ska inte underskatta riskerna med fyrverkerier oavsett om det gäller barn eller vuxna, många fyrverkeripjäser kan orsaka enorma person- och egendomsskador, säger Thomas Agnevik.

I Linköpings kommun är det tillåtet att avfyra raketer under nyårs-, påsk- och valborgsmässoafton mellan 18-03 dagen efter, förutsatt att det sker utanför centrala Linköping. Mellan Järnvägsgatan – Sturegatan – S:t Larsgatan – Vasavägen – Östgötagatan – Västra vägen – Drottninggatan – Stångåns västra strand mellan Drottningbron och Tullbron krävs tillstånd årets alla dagar.

I Motala behövs alltid tillstånd från polis för att få avfyra raketer inom området som avgränsat av Göta Kanal och Motalaviken i söder, Vadstenavägen i öster, Vadstenavägen och Drottninggatan i norr och slutligen Skolgatan i väster. Dessutom är det inte tillåtet med pyrotekniska varor på kommunens begravningsplatser. På övriga platser får raketer avfyras på nyårs-, påsk- och valborgsmässoafton mellan 18-03 dagen därpå.

Information om vad som gäller där du bor går att hitta på respektive kommuns hemsida.

Fakta om raketer

Den som köper, har eller använder så kallade pyrotekniska varor måste ha fyllt 18 år.

Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

Se till att avfyra raketer så att de inte kan landa på byggnader eller andra sårbara platser, konsekvenserna kan bli förödande.

Den som säljer fyrkererier måste ha tillstånd från räddningstjänsten.

Om du ska skicka upp svävande lyktor mindre än en mil från flygplatsen måste du kontakta flygplatsen. Detsamma gäller om lyktorna kan nå över 400 meter. Om lyktan är en meter hög eller mer måste du ha tillstånd från Trafikverket, detsamma gäller om du ska släppa iväg mer än 50 lyktor samtidigt.

Nödraketer får inte användas som fyrkerkerier, det är inte bara olagligt utan även olämpligt.

Källa: Räddningstjänsten Östra Götaland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!