Här är platserna som behöver mer regn

Den senaste tidens regnande har gynnat brunnsägarna, men grundvattennivån i länets stora magasin är fortfarande under det normala.

Det har regnat mycket den senaste tiden, men naturen har inte helt återhämtat sig efter de torra tiderna.

Det har regnat mycket den senaste tiden, men naturen har inte helt återhämtat sig efter de torra tiderna.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Johan Nilsson, Jonas Ekströmer/TT

Östergötland2020-01-08 06:00

Nederbördsmängden för november och december månad 2019 var nästan dubbelt så stor som samma månader året innan på de flesta platser i landet. Det visar mätningar från SMHI.

I Norrköping uppmättes exempelvis 71,8 millimeter nederbörd under december månad 2019. Året innan noterades 38,8 millimeter samma månad.

Den rikliga nederbörden har lett till en betydande höjning av grundvattennivån i de små grundvattenmagasinen, enligt grundvattenexpert Bo Thunholm vid SGU, Sveriges geologiska undersökning. 

– Det handlar om de som har egna brunnar. Där har vi sett en betydande återhämtning under senare delen av hösten. I Östergötland ligger nivån just nu över det normala, säger han.

Tio procent av länsinvånarna tar sitt dricksvatten från egen brunn.

När det gäller det som kallas stora grundvattenmagasin, som finns i rullstensåsar och som är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen i vissa kommuner, ser det sämre ut.

–  Här är det fortfarande låga nivåer. Vår karta från den 19 december visar exempelvis på mycket under det normala för årstiden i nordösta Götaland. Men läget har förbättrats en aning sedan dess och ligger nu på under det normala i Östergötland, fortsätter han.

15 procent av befolkningen i länet får i pricip sitt dricksvatten från grundvatten. Det gäller invånarna i Valdemarsvik, Söderköping, Åtvidaberg, Ydre, Mjölby och Kinda. För att komma upp till en normal nivå krävs, enligt Bo Thunholm, mer nederbörd än normalt i upp till ett halvår.

Samtidigt påpekar Bo Thunholm att vi i Sverige har mycket grundvatten per person, men att det periodvis blir ett underskott. 

– Från 2016 har vi sett problem med låga flöden. Det som påverkar är exempelvis torka. Och 2018 var ju ett besvärligt år. Men även befolkningstäthet och tjocklek på jordtäcket spelar in, förklarar han.

Skulle du säga att kommuner och myndigheter blivit mer medvetna under senare tid, vad gäller frågor om grundvatten?

– Ja, medvetenheten har ökat. Och det mesta handlar om planering. Varje länsstyrelse har numera också en vattenförsörjningplan. Och vi på SGU gör bland annat kartläggningar över grundvattenresurserna.

De allra flesta i Östergötlands län tar sitt dricksvatten från ytvatten, det vill säga från sjöar och andra vattendrag. Det handlar om de mer befolkningstäta orterna Linköping, Norrköping, Finspång, Motala, Ödeshög, Vadstena och Boxholm. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!