Under 2020 har sex nya naturreservat och tre nya biotopskyddsområden bildats. Områdena finns i sju kommuner. Det finns nu totalt 290 naturreservat i länet.
Ett område som har blivit naturreservat är våtmarksområdet Trangölamyren i Ydre kommun.
– Alla områden som skyddas som naturreservat har höga naturvärden. Det kan vara naturmiljöer som är ovanliga och innehåller strukturer i form av till exempel död ved som är viktiga för många arter som blivit mer sällsynta i dagens landskap, säger Eva Siljeholm, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.
Det är vanligast att barrskogsområden skyddas som naturreservat då de är mest berörda av skogsbruk. Under 2020 har sådana naturreservat bildats i Åksjöskogen i Norrköping och Norra Finnleden i Söderköping.
– Sammanlagt har vi skyddat 2,1 procent av den produktiva skogsmarken i naturreservat i Östergötland.
Ytterligare nya naturreservat är örtrika granskogar i Vreta i Mjölby kommun och ädellövskogen på Lundaudden i Vadstena kommun.
Ett nytt biotopskyddsområde är strax utanför ön Sandgärdets sydöstra strand i den östgötska skärgården. Där växer växten ålgräs. Det är länets första marina biotopskyddsområde.
– Ålgräs finns i alla världens hav. Den har minskat över hela sitt utbredningsområde. I Sverige, på västkusten, har arten minskat med 60 procent de senaste 50 åren. Ålgräs är en vacker och fantastisk växt. Bladen är limegröna, platta och en centimeter breda och kan bli upp till en meter höga. Ålgräs växer oftast på sandbotten och har ett kraftigt rotsystem. Den binder sedimentet och förhindrar erosion och uppgrumling av vattnet.
Länsstyrelsen i Östergötland började göra mer systematiska naturvärdesinventeringar i marina områden för ett antal år sedan.
– Marina områden med högt naturvärde kan vara grunda bottnar med tät vegetation. Om vegetationen utgörs av ovanliga arter som ålgräs är de särskilt skyddsvärda. Det är viktigt att känna till var de särskilt känsliga och skyddsvärda naturområdena finns för att kunna bevara dem långsiktigt och skydda dem från åtgärder som kan påverka dem negativt.
Eva Siljeholm poängterar att det är viktigt med skyddade naturområden.
– De nationella miljömålen och målen inom Agenda 2030 styr vårt arbete med skydd av biologisk mångfald och områden med höga naturvärden. För kommande generationer är det viktigt att vi kan lämna över ekosystem med livskraftiga bestånd av arter.