Åkermark är den delen av jordbruksarealen som inte är permanent betesmark. Åkermarken plöjs med jämna mellanrum och man odlar olika grödor. Mer och mer av denna mark blir ekologiskt odlad i landet.
– Det har funnits ersättning för ekologisk odling sedan slutet på 80-talet. Men nu ökar det kraftigt, konsumenter vill ha mer ekologiskt, säger Thorsten Rahbek-Pedersen, enhetschef på växt- och miljöavdelningen
på Jordbruksverket.
Nyhetsbyrån Siren har gjort en sammanställning baserad på statistik från Jordbruksverket. Där framkommer det att Karlskoga är bäst på ekologiskt i riket med 53 procent av den totala åkermarken som blivit ekologisk. I Östergötland är Åtvidaberg bäst med 37 procent ekologiskt, medan Vadstena endast har sex procent ekologisk åkermark.
– Vissa typer av jordbruk är enklare att ställa om än andra. Om du inte har djur är det svårare, då måste du köpa in gödsel och inte alla typer av gödsel är godkända. Så jag misstänker att de platser i Östergötland som har mycket ekologisk åkermark också har mycket djur, säger Thorsten Rahbek-Pedersen.
Det tar två år för en jordbrukare att få sin åkermark godkänd som ekologisk.
– Man kan inte gå från konventionell ena dagen till ekologisk andra. Det finns en omställningsperiod. Är man lantbrukare och bestämmer sig för att odla ekologiskt så måste man certifieras. Efter två år kan man sälja sina grödor som ekologiska om allt går som det ska.
Av landets 2,6 miljoner hektar åkermark är 370 000 hektar omställd för ekologisk odling och ytterligare 63.000 hektar är under omställning, enligt Nyhetsbyrån Siren. På ekologisk åkermark får inte kemiska bekämpningsmedel användas.
Är ekologiskt alltid bäst för miljön?– Nej det kan man inte säga. Det beror på vilken faktor du tittar på. Det finns många olika lösningar, säger Thorsten Rahbek-Pedersen.
Vad som påverkar det miljövänliga i jordbruk är bland annat vilket gödsel som används, hur mycket som importeras och vart ifrån samt vilka kemikalier som används.
– Ekologiska och konventionella jordbrukare inspirerar varandra. Det går mot ett mer miljövänligt jordbruk i Sverige.
I riket är 14 procent av åkermarken ekologisk. I Linköping är det 22 procent, i Norrköping 18 procent och i Motala 12 procent. Allt mer jordbruksmark omställs från konventionell till ekologisk och 2016 ökade den omställda marken med 53 procent i jämförelse med 2015.
– Det händer mycket nu, säger Thorsten Rahbek-Pedersen.