Det är sjunde året som Östsvenska Handelskammaren analyserar hur jämställda regionens bolagsstyrelser är. Efter att ha sett en stegvis ökning av andelen kvinnor i regionens styrelser de senaste åren har utvecklingen i år stannat av.
Det är 23 procent kvinnor – precis som i fjol.
Räknar man in Södermanland och Gotland, som också ingår i undersökningen, har andelen kvinnor ökat med en procentenhet, från 23 procent till 24.
– Utvecklingen går sakta men säkert framåt. Från år till år ser man kanske inte så stor utveckling, utan det är mer över tid man kan se det. Östergötland ligger något lägre än de andra länen (Gotland 27 procent och Södermanland 25), men har tagit ett stort kliv sedan vi började med den här undersökningen, säger projektledaren Emma Meijer.
Varför tror du att det går så långsamt?
– Det är svårt att säga. Det kan bero på flera orsaker. Till exempel hur bolagsstrukturen ser ut och i vilka sammanhang ledamöter eftersöks, om det är i befintliga nätverk i stället för nya sammanhang.
Rapporten visar även att bolag med en kvinnlig vd har en mer jämställd styrelse än bolag med manlig vd.
– Det är intressant. Det har vi kanske sett tidigare också, men där ser vi en stor utveckling och det är också där vi ser den snabbaste utvecklingen med andelen kvinnor i styrelser.
Undersökningen är en del av Handelskammarens initiativ 100-listan som skapats för att öka styrelsekompetensen i regionens företag och för att få fler kvinnor i styrelserummen. Listan består av "en samling skarpa kvinnor med mycket kompetens och erfarenhet", och initiativ av det slaget är en väg att gå för skynda på utvecklingen menar Emma Meijer.
– Det finns fortsatt en snedfördelning när det gäller jämställdheten och det visar att 100-listan och andra initiativ behövs. Det är också viktigt att lyfta fram forskning och data som visar på korrelationen mellan jämställdhet och ökad lönsamhet och tillväxt, och att se på kompetens i ett bredare perspektiv.
Charlotte Elander, vd och ägare Energifabriken, är inne på samma spår. Hon menar att det är viktigt att visa på de goda exempel som faktiskt finns för att driva på en förändring.
– Dels tror jag att det behövs en större rotation i styrelser. Då finns det en möjlighet att fler kvinnor kan komma in. Tittar man på rapporten så är den intressant ur det perspektivet att den lyfter fram bolag som har en jämn könsfördelning. Jag tycker att det kan fungera som inspiration till de som ska ta in ledamöter och till de som ska vara ledamöter, säger hon.
I sin rapport lyfter Handelskammaren fram en rad bolag där andelen kvinnor i styrelsen är stor. Överst på listan återfinns NTM – mediekoncernen där bland andra NT, Corren och MVT ingår – tillsammans med S.P.M. Instrument och Toyota. I de bolagen är andelen kvinnor 60 procent.
– Det är klart att jag är jätteglad och stolt över det. Det är ingen tillfällighet. Det finns en medvetenhet kring detta. Styrelsen vet hur viktigt det här arbetet är och vad som behövs, säger Lina Hedenström, vd för NTM.
För att få mer jämställda styrelser menar hon att det är viktigt att börja titta i skiktet under först.
– Kan man fånga upp och attrahera duktiga kvinnor i ledningsgrupper och koncernledning så tror jag att man med tiden kommer att se resultat i bolagsstyrelser också, säger hon.