Östgötakommun i toppen när Sveriges klimatbästa kommun utses

Åtvidaberg är näst bäst när landets kommuner rankas om var det är bäst bo när klimatet förändras.
Det visar en färsk sammanställning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Åtvidaberg är landets näst bästa kommun att bo i när värmeböljor, torka, översvämningar och risk för skred ökar på grund av klimatförändringar. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar landets samtliga kommuner.

Åtvidaberg är landets näst bästa kommun att bo i när värmeböljor, torka, översvämningar och risk för skred ökar på grund av klimatförändringar. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar landets samtliga kommuner.

Foto: Per Lundström

Östergötland2024-10-17 09:40

Med sammanställningen tas nya index fram – "Sveriges klimatbästa kommun" och "Östergötlands klimatbästa kommun".

Åtvidaberg hamnar i toppskiktet och går in som tvåa av landets 290 kommuner och som nummer ett i länet. 

– Det låter jätteroligt, utbrister kommunalrådet Thomas Lidberg (S) när han får höra att Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i sin nya sammanställning placerar Åtvidaberg i den absoluta toppen. 

Rankningen bygger på en mängd statistik kopplat till klimatförändringar.

Det handlar om naturskador på hus till följd av extremväder och om hur långt kommunerna har kommit i arbetet med klimatanpassning och samhällsplanering. Dessutom i vilken utsträckning invånarna använder gröna skatteavdrag för att minska sin bostads klimatpåverkan. 

undefined
Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling säger att tempot för klimatanpassningarna måste skruvas upp.

Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, säger att tempot för klimatanpassningarna måste skruvas upp:

– Tiden när det gick att komma undan åtgärder för att minska effekterna av klimatförändringarna är över.

Han fortsätter: 

– Värmeböljor, torka, översvämningar och risk för skred gör att vi behöver tänka på nya sätt kring hur vi bor och bygger. Om vi ska kunna bo kvar där vi bor i dag behöver arbetet med att klimatanpassa samhället accelerera rejält, samtidigt som utsläppen måste minska.

– Den som äger sitt boende har naturligtvis ett eget ansvar för att skydda sin bostad när klimatet förändras, men det kommer även att krävas omfattande lösningar från politiskt håll. Regeringens strategi för klimatanpassning lägger stort ansvar på Östergötlands kommuner, som nu måste höja ambitionsnivån rejält, säger Sangrud.

I Åtvidaberg ser kommunalrådet Thomas Lidberg klimatanpassningar som prioriterade.

– Vi har redan satsat på anpassningar, men behöver också vidta långsiktiga åtgärder, säger han och nämner främst att det krävs åtgärder för att minska risken för översvämningar i centrala Åtvidaberg vid kraftiga regn och höga vattenflöden från Bysjön.

– Vi måste ligga steget före, säger han. 

På första plats i "Sveriges klimatbästa kommun" hamnar Piteå.

I "Östergötlands klimatbästa kommun" placerar sig kommunerna i följande ordning (med Sverigeplacering inom parentes):

1. Åtvidaberg (2) 2. Linköping (6) 3. Kinda (62) 4. Mjölby (85) 5. Norrköping (86) 6. Finspång (95) 7. Boxholm (135) 8. Vadstena (163) 9. Motala (186) 10. Söderköping (207) 11. Valdemarsvik (222) och Ödeshög (222) 13. Ydre (253).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!