Syskonen tar över caféet: "Ska bli jättespännande"

"Det var Annelis tanke att vi skulle bli så självständiga att vi någon gång i framtiden skulle driva eget". Det gick snabbare än väntat. I månadsskiftet slår syskonen Maya-Lie och Minoe Höglund upp portarna till Norsholms slusscafé.

Systrarna Minoe, till vänster, och Maya-Lie Höglund tar över Norsholms Slusscafé kommande säsong.

Systrarna Minoe, till vänster, och Maya-Lie Höglund tar över Norsholms Slusscafé kommande säsong.

Foto: Ulf Stråhle

Östergötland2024-03-17 15:00

Anneli Carlsson och har tidigare drivit Norsholms slusscafé. Hennes idé har varit att ge ungdomar en tidig inblick i hur det är att driva företag. Under de senaste fem åren har Anneli Carlsson givit minst 50 ungdomar möjligheten att jobba där.

undefined
Anneli Carlsson sålde Norsholms slusscafé för att kunna lägga mer kraft på sitt företag och den egna caféverksamheten vid Brådtoms sluss.

– Tanken var att de ska skulle bygga upp en självkänsla, ett självförtroende och att de skulle bli självständiga. Slusscaféet har drivits med mig i bakgrunden. I fjol skötte de stället helt själva. Rent praktiskt behövde jag inte gå in och styra, berättar Anneli Carlsson.

I fjol, efter sommaren, bestämde sig Anneli för att hon skulle sälja Norsholms Slusscafé. 

17-åriga Maya-Lie Höglund som jobbat där tre somrar i rad gick hem till sin familj och berättade att hon ville köpa caféet som var till salu.

– Jag har länge velat driva eget företag. Jag såg det som en möjlighet och ville dra med mig min familj på det, för vi bor i närheten. Så jag åkte hem samma dag, la fram idén och fick också med mig min lillasyster Minoe som är 14 år. Hon är en fena på att baka, säger Maya-Lie.

undefined
Maya-Lie Höglund går andra året på Kunskapsskolans samhällsprogram. Nu ska hon starta sitt första egna företag.

Med hjälp av mamma och främst pappa, som jobbat i restaurangbranschen, bildade systrarna M&ML AB.

29 mars är det premiär för systrarnas drömcafé.

– Vi öppnar något tidigare i år än vad vi brukar. Vi kommer att försöka dra ut på säsongen under vår och höst, sedan får vi se hur det fungerar, säger Maya-Lie Höglund.

undefined
Norsholms Slusscafé i vinterdvala på utsidan. Innanför i lokalen håller systrarna Minoe och Maya-Lie Höglund på med renoveringsarbetet inför nyöppningen kommande månadsskifte.

Nu har all ledig tid efter skolan gått till att fräscha upp kök och inredning. Den här helgen skissar syskonen på sommarhalvårets meny.

MC- och bilträffarna kommer finnas kvar och det finns en del egna idéer om småevenemang de vill lägga till.

– Vi kommer testa vad som går. Vad gillar kunderna, vad vill de ha? Det som blir nytt är våra egna munkar och churros som brukar finnas på marknader. Sedan har jag egna bakverk som jag hittat på nätet och vill testa, säger Minoe Höglund.

undefined
14-åriga Minoe Höglund skriver egna recept och gillar att baka. Nu ser högstadietjejen stora möjligheter i att utveckla det intresset mer professionellt.

Ni har fått fria händer från era föräldrar? 

– Det har vi verkligen fått. Det är inte så att de har styrt oss men inte heller kastat på oss allt. Det är vår vilja som varit drivande för att ta det här framåt. Vi har fått vara fria att komma med idéer, säger Maya-Lie.

Maya-Lie tackar sin mentor för att hon väckt nyfikenheten på att driva eget företag.

– Det var Annelis tanke att vi skulle bli så självständiga. Så hennes princip har fungerat, säger Maya-Lie.

undefined
Systrarna Minoe, till vänster, och Maya-Lie Höglund tar över Norsholms Slusscafé kommande säsong.
Karta: Norsholm sluss (Göta kanal)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!