Här är andelen unga arbetslösa högst

Arbetslösheten sjunker i länet. Men en östgötakommun utmärker sig med flera procents högre arbetslöshet. På en annan ort är fler än 20 procent av de unga utan jobb.

Skiftande. Det är stor skillnad på hur stor andel av arbetsmarknaden som är sysselsatt.

Skiftande. Det är stor skillnad på hur stor andel av arbetsmarknaden som är sysselsatt.

Foto: Yvonne ?sell / SvD / TT

Östergötland2016-09-12 16:40

Enligt färska siffror från Arbetsförmedlingen är den östgötska arbetsmarknaden på det stora hela stark och antalet nyinskrivna arbetslösa har sjunkit sedan 2013. Men i augusti syns ett trendbrott där antalet nyinskrivna arbetslösa ökade med 170 personer jämfört med augusti i fjol.

– Vad vi ser nu är att det är bland utrikesfödda som arbetslösheten ökar och den kommer troligtvis att fortsätta öka under 2016, vilket hänger ihop med det stora antal asylsökande som Sverige tog emot förra året, säger analytikern Annelie Almérus, i ett pressuttalande från Arbetsförmedlingen.

Färre arbetslösa

Men det är inte hela bilden. För trots att antalet nyinskrivna har ökat så fortsätter arbetslösheten nedåt i Östergötland, enligt statistiken. I augusti var 8,5 procent (av den registerbaserade arbetskraften i åldrarna 16–64 år) arbetslös, vilket är en minskning med 0,4 procentenheter jämfört med augusti 2015. För dem som följer arbetsmarknadssiffrorna är det nog ingen överraskning att Norrköping och Motala sticker ut som kommuner med högst arbetslöshet. I Norrköping är 12 procent av arbetskraften arbetslös och i Motala är motsvarande nivå 10,2 procent.

Hälften mot Norrköping

Lägst arbetslöshet har småkommunerna Ydre: 3,5 procent, och Söderköping: 4,5 procent. Jämfört med Norrköping är andelen arbetslösa hälften så stor i Linköping: 6 procent.

Varför fortsätter arbetslösheten att vara så hög i Norrköping?

– Ja, det är inte så enkelt att svara på. Det beror på flera olika saker. Dels är det rester från industriorten, dels att många med lägre utbildningsnivåer bor här. För några år sedan invandrade många från Somalia och Eritrea hit och de har lägre utbildningsnivå än exempelvis de som kommit senare från Syrien, Iran och Irak och det spelar naturligtvis också in, säger Inger Schroeder som är chef för Arbetsförmedlingen i Norrköping.

Många jobblösa unga

Arbetsförmedlingen ser även att ungdomsarbetslösheten fortsätter sjunka och att den sjunker mer i Östergötland än i övriga landet. Men faktum kvarstår: 13,4 procent av arbetsmarknadens tillgängliga 18-24 åringar står utan jobb. I riket är motsvarande andel 11,5 procent. Vad gäller arbetslösa unga så sticker Valdemarsvik ut rejält med en ungdomsarbetslöshet på 20,3 procent. Motala har 18,4 och Finspång 17,7 procent. Lägst ligger Ydre och Boxholm med 6,0 respektive 6,8 procent arbetslösa i åldrarna 18–24.

Arbetsmarknadsläget

Totalt antal inskrivna arbetslösa i Östergötlands län augusti 2016: 18 019 (8,5% av den registerbaserade arbetskraften 16-64 år)

Av dem var 10 004 män (8,9%), 8 015 kvinnor (7,9%) och 3 235 i åldrarna 18-24 år (13,4%).

I alla östgötska kommuner, utom Valdemarsvik och Vadstena, sjönk andelen arbetslösa under augusti.

De yrken som det annonseras mest efter just nu är undersköterskor, företagssäljare, kundtjänstpersonal, VVS-montörer, mjukvaru- och systemutvecklare, restaurang- och köksbiträden, personliga assistenter, grundskollärare, förskollärare, lastbilsförare, sjuksköterskor, översättare och tolkar.

På riksnivå är Östergötland på sjätte plats vad gäller andelen arbetslösa. Flest arbetslösa har Gävleborg och Södermanland medan Uppsala och Gotland har lägst arbetslöshet.

Källa: Arbetsförmedlingens analysavdelnings information om augusti 2016

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om