Kokt grön sparris, mozarella, salvia och olivolja
8 gröna sparrisar
2 mozarella
Salvia
Olivolja
Svartpeppar
Gör så här: Skala och koka sparrisen i saltat vatten. Kyl ner. Skär i bitar. Fördela på tallrik med bitar av mozzarellan. Ringla över olivolja och avsluta med salviablad och nymald svartpeppar
Prosciuttoknyte med krutong, parmesan, blekselleri och timjan/svartpeppardipp
8 skivor prosciutto
2 skivor formbröd skurna i stavar
2 msk smör
1 bit parmesan skuren i stavar
8 bitar blekselleri med ljusgröna blad (spara resten till salladen)
4 salladsblad delade på mitten
8 msk majonnäs
1 kruka timjan
Svartpeppar
Gör så här: Plocka bladen från timjanen och blanda med majonnäsen. Smaka av med svartpeppar. Stek brödstavarna knapriga i smöret. Lägg en skiva prosciutto på skärbrädan. Placera en brödstav, en stav parmesan, en bit blekselleri och det halva salladsbladet. Rulla ihop till ett knyte. Gör samma med resten.
Långbakad karré med chorizo, sticklök, picklad rödlök, chilimajonnäs och bröd
500 gram fläskkarré
2 färska chorizo (råa)
2 solovitlök
1/2 gul lök
0,5 dl japansk soja
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
2 st rödlökar
6 st sticklök
8 msk majonnäs
3 msk srirachasås
8 skivor formbröd
Gör så här: Skala vitlöken och gullöken. Skär ner i mindre bitar. Lägg karrén i en ugnsfast form eller kastrull med lock. Lägg i vitlöken och gullöken. Slå på sojan. Sätt på locket och kör i ugn i 5 timmar på 125 grader. Vänd köttet efter halva tiden.
Skala rödlöken. Skär den i skivor och lägg i en kastrull. Slå på ättika, socker och vatten. Koka upp. Kyl ner. Skär sticklöken i tunna skivor. Blanda majonnäsen med srirachasåsen.
När karrén är klar, ta ut och lägg köttet på ett folieark. Fiska upp löken, vitlöken och chorizon och lägg med det. Spara såsen i en burk. Vid picknicktillfället, öppna foliepaketet som ska vara ljummet, slå på lite sås och mosa sönder med gaffel. Lägg röran på formbröd med majonnäs, picklade lök och sticklök. Och eventuellt lite mer sås.
Sallad med mjukbakad fänkål, blekselleri, senapsdressing, vitlök, rostade hasselnötter och bladpersilja
2 hjärtsalladshuvuden
1 st fänkål
5 dl vatten
0,5 dl vit vinäger
Bleksellerin från prosciuttoknytena
1 dl hasselnötter
bladpersilja
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
3 msk vit vinäger
Salt
Peppar
Gör så här: Lägg fänkålen i en kastrull och tillsätt vatten och vinäger. Smaka av med salt. Det ska vara bra med saltsmak. Koka fänkålen tills den är helt mjuk. Låt den kallna i lagen. Rosta hasselnötterna på 180 grader i 10 minuter. Ta ut och skaka av skalet. Krossa eller hacka hasselnötterna. Skiva bleksellerin tunt. Mixa senap, olivolja, vitlök och vinäger till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
Skär klyftor av salladen. Skär klyftor av fänkålen. Lägg på en tallrik. Strö blekselleri och hasselnötter över. Ringla rikligt med dressing över och avsluta med blad från persiljan.