– Jag skulle säga att det i dag finns en tydlig ansvarsfördelning för de här patienterna. Det finns också en bra kompetens och ett stort intresse för att ta till sig nya behandlingsmetoder, fortsätter han.
Enligt Bjarne Olinder, chef för Psykiatricentrum i Östergötland, får de allra flesta patienter behandling inom psykiatrins öppenvård. Det finns även mellanvård kopplad mot hemmet. De svårast sjuka behandlas inom slutenvård. De under 18 år i respektive länsdel och de över 18 år inom vuxenpsykiatrin i Norrköping, Linköping eller Motala.
Att ha en helt centraliserad vård, med både öppenvård och slutenvård enbart för ätstörningspatienter, är inget han ser som den bästa lösningen i dag.
– Det handlar om hur vi använder våra resurser. Många insatser görs på ett bra sätt inom öppenvården och mellanvården i dag.
Bjarne Olinder tillägger att det i dag finns få ställen i landet med slutenvård för enbart ätstörningspatienter. Och precis som föreningen Frisk & Fri ser han ett problem med att skicka patienter över länsgränser:
– Det kan vara en utmaning att komma tillbaka igen.
Föreningen Frisk & Fri ser en risk med att patienter faller mellan stolarna efter att ha skrivits ut från vuxenpsykiatrin – vad säger du om det?
– Vården har ett ansvar för att patienterna får erbjudande om fortsatt behandling. Det jag skulle önska är att vården blir mer öppen för att bjuda in närstående i behandlingen även för dem över 18. Det är en så viktigt del i tillfrisknandet.