På torsdagsmorgonen meddelade Länsstyrelsen i Östergötland att skyddsjakten på varg i Långbogenreviret i Östergötland avslutats. Detta i och med att man tidigare under morgonen skjutit den varg som tros ha attackerat tamdjur i området.
Mårten Lundgren är en av de åtta personer som tidigare överklagat beslutet om skyddsjakt. Han blev besviken över beskedet.
– Det känns tragiskt, speciellt när man inte helt säkert vet att det här faktiskt kommer lösa problemet, säger han.
Det har ännu inte fastställts om den varg som skjutits är den individ som orsakat problemen i området. Vargen som skjutits är en tik och bedöms vara född i fjol. Mårten Lundgren säger att det är oetiskt att tillåta skyddsjakt i vetskap om att det finns valpar i reviret.
– Om det är tiken med valpar som skjutits riskerar man att utplåna hela reviret. Det här är en vansinnesjakt, en förklädd licensjakt på varg.
Fredrik Näsman, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland, säger att jägarna fått instruktioner att undvika tikar med valpar vid jakten. För att se om en tik har valpat letar man efter tecken på slitage i området kring spenarna. Detta kan dock vara svårt att upptäcka när djuret rör sig och därför har jakten riktats mot unga individer. Han medger att det inte med säkerhet går att fastställa att rätt varg skjutits.
– Vi har inget DNA-spår, så vi vet inte vilken individ det var. Våra instruktioner är en vägledning, det ska inte vara ett hinder att bevilja skyddsjakt om det finns risk för skada på tamdjur, säger han.
– De angrepp vi hade tätt inpå varandra antyder att det finns risk att det fortsätter. Det är ingen hämnd som har utförts utan en åtgärd som ska förhindra ytterligare skador på tamdjuren.
Fredrik Näsman säger att en skyddsjakt alltid är ett undantag, oavsett vilken djurart det gäller och därför beviljas skyddsjakt bara på en individ i taget. I det här fallet gjordes bedömningen att valparna i reviret var i en ålder där de slutat dia. Enligt Viltskadecenter, förklarar han, kan valpar som slutat dia tas om hand av andra vuxna djur i flocken och få hjälp att hitta mat.
Mårten Lundgren önskar dock att länsstyrelsen hade lyssnat på överklagan och i stället sett över andra åtgärder för att lösa problemet, som att se över stängsel i området.
– Skyddsjakt borde alltid vara sista utvägen, det här är förfärligt, säger Mårten Lundgren.