Halverad skörd i delar av länet

Sol, värme och svalkande bad. Men när svenskarna njuter av en fantastisk semestersommar brådmognar spannmålsskörden.

Västra delarna av Östergötland har klarat sig bättre från torkan än andra delar av länet. Men Jeanette Blackert i Skänninge räknar ändå med en mindre skörd än vanligt.

Västra delarna av Östergötland har klarat sig bättre från torkan än andra delar av länet. Men Jeanette Blackert i Skänninge räknar ändå med en mindre skörd än vanligt.

Foto: Jeanette Blackert

Östergötland2018-07-15 12:00

I Ydre har Michael Hübsch, lantbrukare och ordförande för Lantmännen Östergötland redan skördat både höst- och vårsådden.

– Jag såg vart de barkade hän. Höstsådden fick vi akutskörda innan skolavslutningen och vårsådden en vecka efter midsommar. Vårsådden skulle delvis bli ensilage, men en del skulle tröskas och bli till spannmål. Men vi har djur och då måste jag ha foder till djuren i första hand.

Värst drabbat av torkan är östra delarna av länet. Men även i de västra delarna av länet oroar sig Jeanette Blackert, ledamot i LRF och lantbrukare med gård strax utanför Skänninge.

– Västra Östergötland är minst drabbat. Vi har höstraps och den ser väl rätt så bra ut, men det är svårt att säga innan vi tröskat den. Höstvetet ser också bra ut, i alla fall om man tittar på fältet. Vi misstänker att kärnorna kommer att bli små, men det är bara spekulationer tills dess att man satt tröskan i det.

Michael Hübsch följer utvecklingen i hela länet i sin roll som ordförande i Lantmännen Östergötland. Han håller med Jeanette Blackert.

– Vi vet inte kvaliteten än, det är svårt att säga innan det har mognat så att vi kan skörda. Vi vet inte kvantiteten än heller. Nu var det väldigt varmt under blomningstid. Det talar för att det inte blir så bra för spannmålen, säger han.

När växten gulnar och torkar kan kärnan inte växa och spannmålen brådmognar.

– Framförallt är det värmen som vi tror har stressat grödan så att allt har gått för fort, säger Jeanette Blackert.

Värst drabbad av torkan är vårsådden menar Michael Hübsch.

– Vårsådden har haft en kortare växtperiod än det höstsådda, har ett mindre rotsystem att ta upp vatten med och har därför drabbats hårdare av torkan. Det kan ge bort emot 75 procents mindre skörd än man räknat med och kvaliteten blir sannolikt inte maltkorn utan bara foderkorn. Då kan det vara bättre att göra ensilage av det, samtidigt som man räddar en vän i nöd.

Läs mer: Bönder hindras från att hjälpa varandra

Generellt sett kan man säga att det ser bättre ut i västra Östergötland än i östra delarna av länet enligt Michael Hübsch.

– Än så länge är det bara prognoser, men jämfört med ett femårssnitt så får västra Östergötland kanske 75 procent av den totala skörden medan det i östra Östergötland kanske knappt blir 50 procent av en normal skörd. Men det är skillnad från gård till gård och vissa grödor klarar sig bättre.

Snart stundar spannmålsskörden, en skörd som ser ut att bli både mindre och tidigare än vanligt.
Arkivbild.
Snart stundar spannmålsskörden, en skörd som ser ut att bli både mindre och tidigare än vanligt. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!