2013 bedrev Läkemedelsverket en studie, där ingredienser i hårfärger analyserades och märkningarna av förpackningarna kontrollerades. Studien visade att det är vanligt med fel i märkningarna av produkterna. Därför tar Läkemedelsverket nu krafttag mot problemet och tillsammans med flera kommuner i Sverige ska nu frisörer, butiker och andra återförsäljare av hårfärgningsmedel kontrolleras. Projektet heter "Hårfärgskoll 2014" och från Östergötlands län medverkar bland annat Linköping, Norrköping, Kinda och Vadstena kommun.
Winnie Lynbech är ordförande i Frisörföretagarna Östergötland, driver egen salong i Linköping och har 25 års erfarenhet av branschen. Hon är dessutom certifierad färgexpert.
– Som frisör tycker jag att det är bra att man gör den här granskningen eftersom det kemistiskt handlar om starka ämnen.
Hon ser en stor skillnad hos frisörers kompetens nu i jämförelse med när hon började. Frisörer i dag är mer kemiskt kunniga, menar hon.
– När jag började som elev var det inte tal om att skydda sig och produkterna var starkare, berättar Winnie Lynbech.
Frisörföretagarna håller även på, i samarbete med Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet (KTF), Läkemedelsverket och flera andra myndigheter, att ta fram en certifiering som man som frisör ska vara tvungen att ha för att få hålla på med färg och permanentvätska.
Läkemedelsverket har nu även som förslag att en åldersgräns på 16 år ska finnas, vid köp av hårfärg ute i butikerna.
– Jag tror det är bra. När det är lättillgängligt och man inte förstår processen i håret - då blir det fel. Det är inte bara som att "måla över", säger Winnie Lynbech.