Svenskens hälsa är i ett internationellt perspektiv god, men den är inte rättvist fördelad. Det finns stora hälsoklyftor mellan den som är rik och den som är fattig, den arbetslöse och den som har jobb, den som bara gått ut grundskola och den som studerat på högskola. Hälsoklyftan finns också bland östgötarna. Det konstaterades i Östgötakommissionens slutrapport som presenterades för ett år sedan och som redan då föreslog en rad åtgärder för att uppnå en mer jämlik hälsa.
– Det är oacceptabelt att en människa ska förlora fem jular tillsammans med sin familj, fem somrar, ja fem år att få vara människa på grund av vilken social status han eller hon har, sa ministern.
Han besökte Linköping som ett led i en turné där han träffar alla ledningarna för landets landsting och regioner. I Linköping sammanföll hans besök med att politiker och tjänstemän i region Östergötland tillsammans med representanter från kommuner och länsstyrelse träffades för att diskutera samarbete kring målet att uppnå jämlik hälsa. Mötet var ett startskott för just det arbete som ministern efterlyser.
Regeringen har satt som mål att sluta hälsoklyftorna på en generations sikt. Det finns inga simpla lösningar på hur det ska ske.
– Förr kunde vi ta stora språng i ökad hälsa genom att införa mödravård, barnavårdscentraler eller driva kampanjer mot rökning. Den tiden är förbi. Nu måste vi ta oss an hälsofrågorna på ett helt nytt sätt, menade Gabriel Wikström.
– Offentliga system fungerar bra i sina respektive stuprör, men för att lösa uppdraget att uppnå en jämlik hälsa krävs ett helhetsperspektiv där alla i samhället måste samarbeta.
För att uppnå målet har regeringen tillsatt en kommission för jämlik hälsa som senast maj 2017 ska komma med förslag på vilka åtgärder som krävs. Det handlar mycket om att förmå samhållets olika instanser att samarbeta över gränserna. Det i sin tur kräver att resurserna sätts in där de behövs som bäst. Det förebyggande arbetet, de tidiga insatserna, ger stora samhällsekonomiska vinster. De hamnar exempelvis ofta på kommunernas ansvar och där saknas inte allt för sällan resurser.
– Om kommunens investeringar i hälsa sparar pengar åt regionen i form av minskade kostnader för sjukvård, ska kommunen ha del av vinsten. En av kommissionens uppgifter är därför att föreslå hur den som gör insatserna får ta del av vinsten, säger Gabriel Wikström.