Enligt bosättningslagen tilldelas landets kommuner varje år ett visst antal nyanlända personer att ordna med boende för. Fördelningen baseras på kommunens arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantagna mottagande av nyanlända och ensamkommande barn samt omfattningen av asylsökande som vistas i kommunen.
I Östergötland har Linköping tilldelats flest personer, 331 stycken, och lyckats bosätta 46 procent. I länets andra största kommun, Norrköping, har man endast tilldelats 26 personer och bosatt 38 procent av dessa. Procentuellt minst personer, 33 procent, har Finspång placerat. Bättre i statistiken är Åtvidabergs kommun som hittat boende åt samtliga åtta tilldelade.
– Vi har haft lite tur i oturen att folk har flyttat så vi har kunnat placera människor, säger James Danielsson, etablerings- och informationssamordnare i Åtvidabergs kommun.
Åtvidabergs kommun driver inget eget bostadsbolag utan hyr förstahandskontrakt av fastighetsägare och hyr sedan vidare andrahands till de kommande. Sedan etableras personerna i samhället genom språkundervisning, kontakt med arbetsförmedlingen och praktiktjänst i den mån det fungerar.
– Det finns en etableringsperiod på två år för de kommande. Efter den tiden säger vissa kommuner upp hyreskontraktet med de boende, men så gör inte vi, säger James Danielsson.