Gymnasieelever kan få skolskjuts

I sju av Östergötlands kommuner kan gymnasieelever åka med i grundskoleelevernas skolskjuts i mån av plats. Linköping är en av dem.

Göran Gunnarsson, C, trafik och samhällsplanerinmgsnämnden

Göran Gunnarsson, C, trafik och samhällsplanerinmgsnämnden

Foto: Staffan Gustavsson/Region Östergötland

Östergötland2016-12-07 12:58

Få saker har det senaste året engagerat befolkningen utanför Östergötlands tätorter så som nedläggningen av den kollektiva landsbygdstrafiken. Regionens trafik och samhällsplaneringsnämnden har fått en gedigen skörd av protester och dess ordförande Göran Gunnarsson (C) hade det tufft ett tag, inte minst för att besvara kritiken på sociala medier. .

Nedläggning av kollektiv landsbygdstrafik runt om i Östergötland har satt gymnasieelever som är vana vid att kunna ta bussen till plugget på pottan.

Däremot drabbas inte grundskolans elever på samma sätt. Kommunerna ansvarar för att se till att alla de kan ta sig till skolan.

Sticker i ögonen

Därför har indragningen av linjetrafik också på sina håll drabbat kommunerna som tvingats sätta in nya rutter för skolskjuts. När 525:an från Stjärnorp till Ljungsbro läggs ned framåt sommaren kommer Linköpings kommun exempelvis att upphandla skolskjuts för grundskoleelever som förut kunnat ta linjebussen.

Att skolskjutsen åker med tomma platser sticker förstås i ögonen på den som mist sitt färdmedel. Trafik och samhällsplaneringsnämnden har därför uppmanat kommunerna att ta ställning till om gymnasieelever kan åka med.

När det gäller det senaste beslutet om nedläggning av busslinjer har Östgötatrafiken fått ett särskilt uppdrag att tillsammans med kommunen försöka lösa gymnasieelevernas skolresor. Det gäller framför allt dem som förut tagit 525:an. I januari har kommunens samordnare för skolskjutsarna kallats till ett möte i syfte att se om det går att synka skolskjutsen med linjetrafik som kan ta gymnasieelever vidare mot Linköping.

Kan få åka med

Ann-Louise Holmgren, som är samordnare för skolskjutsen i Linköpings kommun, berättar att det är troligt att gymnasieelever som förut tagit 525:an kan få åka med skolskjutsen. Troligt, men inte säkert.

– Vi kommer att upphandla en buss med femtio platser och i dagsläget ska ungefär tjugofem platser vikas för grundskoleelever. Men vi gör ingen upphandling förrän skolvalen är klara.

Hon berättar också att skolresan för de flesta gymnasieelever utmed sträckningen som buss 544 trafikerade sydväst om Linköping har löst sig tack vare att de kan åka med skolskjutsarna. I Mjölby berättar Susanne Avelöv med motsvarande tjänst att hittills fyra gymnasieelever ansökt om skolskjuts och även där får de som ansökt åka med i mån av plats.

Nedlagd. Linje 506 trafikeras inte längre. Det var en av de tjugoåtta linjer där bussar slutade rulla till sommaren i år.
Nedlagd. Linje 506 trafikeras inte längre. Det var en av de tjugoåtta linjer där bussar slutade rulla till sommaren i år.
Här kan gymnasieelever få skolskjuts – eller inte

Östgötatrafiken har frågat kommunerna om de låter gymnasieelever åka med skolskjutsar vid behov.

Finspång, Linköping, Mjölby, Söderköping, Åtvidaberg och Ödeshög har svarat ja, i mån av plats och efter ansökan.

Norrköping har svarat nej.

Motala har sagt inte än.

Kinda, Valdemarsvik och Ydre har svarat att det inte finns behov.

Boxholm har inte svarat alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!