Skogspriserna når nya rekordnivåer

Bostadspriser och börskurser faller – men priserna på skogsmark fortsätter uppåt. Under första halvåret noterades nya rekordnivåer.

"Vi ser ett fortsatt stort intresse för att investera i skogsmark, konjunkturen till trots", säger Stefan Wärdig på Ludvig & co.

"Vi ser ett fortsatt stort intresse för att investera i skogsmark, konjunkturen till trots", säger Stefan Wärdig på Ludvig & co.

Foto: Vidar Ruud//TT

Östergötland2022-08-26 17:00

Ludvig & co (tidigare LRF Konsult) har statistik för skogsmarkspriserna från 1995 och framåt. Bortsett från ett par mindre dippar har priskurvan pekat stadigt uppåt under de 27 åren.

Första halvåret i år steg priserna i den södra regionen – där Östergötland ingår – med 4,6 procent, vilket var något mindre än rikssnittet på 5,4 procent. Räknat per kubikmeter skog ligger snittpriset i regionen nu på 898 kronor och ett hektar kostar 143 000 kronor.

– Sedan varierar förstås priserna väldigt mycket beroende på till exempel kvalitet, läge och vägnät, kommenterar Stefan Wärdig, regional affärsområdeschef på Ludvig & co.

Kommer skogspriserna att fortsätta stiga?

– Det skulle inte förvåna mig om vi ser ytterligare en liten ökning när vi summerar helåret. Vi har nyligen gjort avslut här i Östergötland på uppemot 1 100 kronor skogskubikmetern. Men snart räknar vi med att priserna stagnerar. Någon nominell nedgång tror vi däremot inte på och långsiktigt är skog en bra investering, säger Stefan Wärdig.

Priserna på skogsmark påverkas av virkespriserna och de har stigit i år. En bidragande orsak till det är kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. 

– Ryssland står för cirka tio miljoner kubikmeter rundvirke till Europa. Det är en ansenlig mängd som Europa nu behöver tillskansa sig på annat sätt, så vi ser historiskt höga nivåer på sågtimmer, konstaterar Stefan.

Två tredjedelar av skogsköparna äger skog sedan tidigare.

– Skogsägare är generellt sett lågt belånade. Det gör att de inte är lika känsliga för räntehöjningar. Har man gått och väntat i många år på att grannens mark ska bli till salu så slår man till när man får chansen, säger Stefan.

Alltfler köpare är dock inte grannar utan vad som i statistiken kallas utbor. 55 procent av den skogsmark som såldes i regionen det första halvåret köptes av någon som bor i en annan kommun. I norr är det ännu vanligare.

Riskerar skogen att bli sämre skött om skogsägaren inte bor i sin skog?

– Nej, det skulle jag inte säga. Idag är det så lätt att sköta skogen på distans; man anlitar ett professionellt skogsbolag. Det gör numera även de flesta av dem som bor på sin egendom.

Skogsbranschen är traditionellt manligt dominerad. 82 procent av de privata skogsköparna är män. Bland säljarna är andelen män lägre – 60 procent – främst beroende på att många kvinnor överlever sina män och sedan säljer fastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!