Guide: Så hanterar du ditt barns (farliga) liv på nätet

Nakenbilder, brutala våldsskildringar och pedofiler. Barnens liv på nätet är fullt av faror. Som förälder har du ett stort ansvar – men hur ska man prata med sina barn?

Moa Lindh jämför barns liv på sociala medier med Flugornas herre. "Barn är ensamma utan några vuxna. Enda skillnaden är att alla kan vara anonyma på nätet, och ingen behöver stå för vad de säger".

Moa Lindh jämför barns liv på sociala medier med Flugornas herre. "Barn är ensamma utan några vuxna. Enda skillnaden är att alla kan vara anonyma på nätet, och ingen behöver stå för vad de säger".

Foto: Frida Glenning Ströberg

Östergötland2021-01-25 18:00

– Vuxenvärlden ligger långt efter i den här frågan.

Moa Lindh är expert på barns liv på sociala medier. I sitt arbete på Novahuset i Linköping föreläser hon i skolorna för elever, föräldrar och yrkesverksamma.

Hon är sprudlande, engagerad – och orolig.

– Farorna på nätet eskalerar. Och kvar står vi vuxna – och pratar knappt om det med våra barn.

Efter att ha spenderat hundratals timmar på barnens sociala medier har Moa Lindh några tips till alla föräldrar.

Men först: En snabbguide i apparna som är allra vanligast bland våra barn och unga i dag – och farorna som lurar där.

Snapchat – nakenbildernas mecka

Snapchat är en fotodelningsapp där användare kan ta bilder eller spela in videoklipp och skicka privat eller i grupp. Man kan också följa kändisar och företag. Genom ”Snap-kartan” kan man ha koll på exakt var ens vänner befinner sig.

– På Snapchat utspelar sig största delen av barnens sociala liv. Det här är deras dagbok. De lägger ut otroligt mycket information om sig själva på Snapchat.

 De allra flesta skolklasser har en snapchatgrupp där de kommunicerar. Det innebär 30 barn – ensamma i ett chattrum. 

– Problemet är avsaknaden av vuxna. Du skulle aldrig lämna 30 barn ensamma ett dygn i ett rum. På snap blir det lätt bråk och tjafs.

Moa Lindh berättar att många lärare vittnar om hur det kan vara harmoniskt i en klass på eftermiddagen – för att dagen efter vara kalabalik. 

– Då har det ofta hänt något på Snapchat. Många av oss vuxna inser inte hur mycket av barnens sociala liv som sker på nätet. 

På Snapchat florerar en hel del nakenbilder.

– Nakenbilder är väldigt normaliserat i dag bland barn och unga. När jag är ute i klasserna har nästan alla elever fått en nakenbild någon gång. Få av dem vet att det är brottsligt att sprida vidare en nakenbild.

Nakenbilderna – eller "nudes" som barnen själva kallar det – sprids fort på Snapchat i lokala grupper.

– Det finns "Nudes Linköping" till exempel. Det gör det väldigt spännande för barnen så klart. Finns jag eller någon jag känner med i gruppen?

Både tjejer och killar skickar nakenbilder i dag, enligt Moa. Tjejer tenderar att skicka hel- eller halvkroppsbilder, medan killar oftare skickar närbilder på sitt kön.

– "Värdet" på en nakenbild ökar om man ser ansiktet. Därför sprids tjejers bilder oftare.

undefined
Många föräldrar reagerar med "Inte mitt barn" när Moa Lindh berättar om det barnens får uppleva på sociala medier. "Jo, förmodligen även ditt barn brukar jag svara då".

Tik-tok – appen där grova våldsskildringar lätt sprids

Tik-Tok är en app för att skapa filmklipp, meddelanden och livesändningar som kan delas bland vänner och övriga användare.

– Tik-tok är stort bland alla ungdomar, men det är främst barn mellan 12-14 som är aktiva och publicerar klipp.

Klimatet på Tik-tok är hårt enligt Moa.

– Det är många hemska kommentarer. Även här märks avsaknaden av vuxna.

Ett stort problem på barnens sociala medier är att grova våldsskildringar sprids, bland annat på Tik-Tok.

Många klipp kommer från hemsidan Best gore. Här publiceras videoklipp på hängningar. Brutala dödsolyckor. Våldtäkter. Förintelseförnekare. 

– Barnen kallar det här nyheter. Ingenting är censurerat.

Barnen själva behöver inte söka upp klippen på sina sociala medier – ofta är de inbakade i andra harmlösa filmer och dyker upp utan förvarning. Ett exempel är det omtalade klippet som spreds i höstas på en man som tog livet av sig själv i en livesändning.

Moa poängterar att vi vuxna ofta diskuterar våldsanvändningen i actionspel GTA (Grand Theft Auto).

– Det våld barnen ser på sociala medier är på riktigt. Det pratar vi mer sällan om. Alla barn är olika känsliga. Men många får mardrömmar efter att ha sett de här klippen.  Några utvecklar till och med posttraumatiskt stressyndrom.

Yubo – dejtingapp för barn

Appen Yubo hette tidigare Yellow och marknadsförs som ett sätt att hitta nya vänner. Men Moa menar att Yubo är en ren dejtingapp för barn.

– Precis som på dejtingappen Tinder swipar man ja eller nej på varandras bilder. Det här är Groomers paradis.

På appen är alltså grooming – vuxna personer som tar kontakt med barn i sexuellt syfte – vanligt.

Många unga strävar efter så många followers ("vänner") som möjligt vilket gör att de godkänner främlingars förfrågan.

– Appen är kopplad till Snapchat vilket ger de vuxna tillgång till snap-kartan. Pedofiler kan alltså se vart ditt barn är i realtid, hur barnets skolväg ser ut och vad ert husdjur heter.

Förr var det vanligt att pedofiler utgav sig för att vara unga tjejer och skapa förtroende. Det sker fortfarande men i dag är det vanligare att de börjar utpressa direkt för att till exempel få nakenbilder på barnet. 

– Undersökningar visar att det tar mindre än tio minuter för groomers att börja prata sex med barnet. Det finns så oerhört mycket info om ditt barn via till exempel Snapchat. Utpressningsmöjligheterna är stora.

Omeagle – den enda appen experten avråder ifrån

Omegle är ett öppet chattforum där besökare på sidan kan kommunicera med främlingar utan registrering. Användarna kan slumpmässigt paras ihop i privata chatt- eller videomöten, så kallad stranger chat.

– 9 av 10 användare är vuxna män som sitter och onanerar. Problemet med den här appen är att det är omöjligt att skapa några säkerhetsfilter. Barnen hamnar direkt i livemöten med främlingar.

När Moa är ute och föreläser vill barnen ofta prata om appen. 

– Jag gillar inte förbud. Men det här är den enda appen jag brukar avråda ifrån. 

Så till Moa Lindhs viktigaste uppmaning: prata med dina barn om livet på sociala medier. 

– När barnen är små lär vi dem att inte följa med främlingar som lockar med godis. Lika självklart borde det vara att tidigt lära sina barn att inte skriva med främlingar på nätet.

Men att prata med sina barn på rätt sätt om sociala medier är lättare sagt än gjort.

Moa har fyra tips till dig som förälder: 

Börja med dig själv

Tänk på vilka signaler det ger när vi vuxna lägger ut middagar, skidresan och julbaket på Facebook och Instagram.

– Om föräldrarna gör uppdateringar kring allt på sociala medier, varför ska barnet låta bli? Första gången barnens identitet kränks på nätet är när föräldrar postar bilder på dem utan deras medgivande. 

Var ingen moraltant

Oftast slutar barnet att lyssna om vi börjar predika att det är "fel" att till exempel skicka en nakenbild. Då är det bättre att ta stöd i lagen, menar Moa. Att skicka en nakenbild till någon utan samtycke – eller till någon under 15 år – är det ett ofredande, vilket kan ge två års fängelse.

– Om man sprider en nakenbild på en person som är under 18 räknas det som barnpornografi. 

Prata varje dag om nätet

Att sätta sig ned en gång för att prata "allvar" kring nätet är en dålig idé, enligt Moa. Istället bör vi försöka prata lite om sociala medier varje dag. 

– Vi frågar vad våra barn fått till lunch i skolan – men inte hur deras dag på nätet har varit. Det bör vi fråga – varje dag!

Chansen ökar då att våra barn berättar om de råkar illa ut. För samtidigt som vi ska förmedla vad som är rätt och riktigt på nätet vill vi ju att våra barn vågar berätta om de hamnar i en knivig sits. 

– Sättet vi pratar om alkohol kan vi applicera på sociala medier. Vi vill inte att våra barn ska bli redlösa – men om de blir det vill vi att de ringer så att vi kan komma och hämta dem. 

Moa poängterar att du inte behöver vara expert på sociala medier för att prata med dina barn. 

– Låt barnen vara experterna och visa dig hur det fungerar. Var nyfiken och inlyssnande. 

Förbjud inte

Många barn vågar inte berätta om sina liv på nätet för att de är rädda att förvägras åtkomst till sina sociala medier eller bli av med mobilen.

– Vi måste komma ihåg att en stor del av deras social liv sker på nätet. Ett barn som till exempel inte får använda Snapchat missar oerhört mycket när hen kommer till skolan, vilket kan leda till utanförskap.

Dessutom leder förbud ofta till att barnen börja gömma och smussla mer med mobilen. Att barn raderar appar när de kommer hem, för att sedan installera dem igen under skoltid, är inte ovanligt säger Moa. 

– Barnen har också koll på att man kan byta bild på appen i mobilen så att det ser ut som en annan app. Det har nog lurat många föräldrar. 

undefined
Frågorna är många till Moa Lindh när hon är ute och föreläser bland elever i Linköpings skolor. "Jag har världens roligaste jobb".

Om jag får reda på att ditt barn kränkts eller har kränkt någon annan på nätet, vad ska jag göra då som förälder? 

Moa ger några generella tips: 

Få inte panik

Visa att du kan hantera situation om ditt barn berättar något otäckt för dig. Låt barnet veta att du tar det på allvar – men få inte panik.

– Ofta testar ju barn oss vuxna. Först berättar de en mindre allvarlig grej – för att fortsätta berätta om de ser att vi kan hantera informationen. 

Agera snabbt

Information sprids fort, därför måste du som förälder agera snabbt. Moa säger att det är svårt att ge konkreta råd, eftersom allt är situationsbaserat. 

– Men om en nakenbild sprids i klassen, kontakta vårdnadshavare så att de ser till att barnen inte hinner se bilden.

Om ditt barn råkat ut för ett brott – anmäl. Spara alla bevis på din egen telefon eller dator – inte på barnets.

– Risken finns att barnet raderar allt i ett försök att bli kvitt det obehagliga. 

Hon tipsar även om att kontakta polisen eller till exempel Novahuset för att få hjälp.

Var beredd

Försök tänka att det faktiskt kan hända ditt barn otäcka saker på nätet – så är du inte helt oförberedd den dagen det sker. 

– Vi vet vad vi ska göra om vårt barn bryter benet, men inte om barnet utsätts på nätet. 

Moa förespråkar att skolorna bör ha handlingsplaner för om eleverna kränks på nätet.

– Jag hoppas att det blir en självklarhet på alla skolor inom en snar framtid.

Moas tips till föräldrar

Börja prata i tidig ålder om nätet och sociala medier. Lyft det positiva, men även farorna. 

Prata om livet på sociala medier varje dag. Försök få in det som en vana. Såg barnet något kul klipp? Fick barnet någon kommentar som var taskig? Har barnet hittat någon ny app?

När det är dags att prata allvar: var ingen moraltant. Luta dig hellre mot lagen och förklara att vissa beteenden på nätet är brottsliga. 

Förbjud inte appar eller mobiler. Det är en stor del av barns sociala liv i dag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!