"Gudstjänstlivet kan man inte ställa in"

Avstånd i kyrkbänkarna, livesända mässor och inställda fredagsböner. Församlingslivet ändras för både kristna och muslimer.

"Om det blir ännu värre får det till slut bara vara präster som ringer i klockorna", säger biskop Martin Modéus.

"Om det blir ännu värre får det till slut bara vara präster som ringer i klockorna", säger biskop Martin Modéus.

Foto: Linköpings stift

Östergötland2020-03-23 12:00

– Det är viktigt att hitta alternativa sätt, säger biskop Martin Modéus om att kyrkan blir tvungen att anpassa verksamheten i och med coronavirusets spridning. 

Större sammankomster hålls inte längre och allt som specifikt rör riskgrupper är inställt framöver. Men gudstjänstlivet kan man inte ställa in, anser Martin Modéus. 

– Vi kan inte vara kyrka utan det. Om det blir ännu värre får det till slut bara vara präster som ringer i klockorna, men det är viktigt att någon gör det. 

För att undvika smittspridning gör man i stället olika anpassningar, som att dela ut nattvard på andra sätt och ha mindre gudstjänster. 

– Jag var själv i domkyrkan förra söndagen och det var glest med folk, säger Martin Modéus.

Många kyrkbesökare är vanligtvis äldre och kyrkans uppfattning skiljer sig inte från myndigheternas. 

– Samhällets uppmaning är att äldre ska stanna hemma och den gäller rakt över.

Stiftets förhållningssätt besvaras av samhällets riktlinjer men de olika kyrkorna gör lite olika förändringar. I Östra Ryds församling har man valt att sluta anordna gudstjänster på det traditionella sättet, och övergått till bön och ljuständning. 

– Vi vill inte bidra till att arrangera folksamlingar och inte utsätta äldre för risk, säger Torbjörn Gunnarsson, ordförande i kyrkorådet. 

Nu är kyrkan i stället öppen 9 till 19 och man kan komma in när man vill. 

I Katolska Kyrkan i Sverige har några församlingar börjat sända mässorna online, i och med att biskopen har bestämt att mässplikten inte gäller tills vidare och att alla som är sjuka, eller på annat vis tillhör en riskgrupp, ska stanna hemma.

– Församlingen i Norrköping fungerar som vanligt, vi håller öppet, men det är bara friska som kommer, säger kyrkoherde Samjimon Kuriala.

Han berättar att de fortsätter fira mässa varje dag, men att betydligt färre kommer dit.

– Vi brukar vara 30–50 personer på vardagar, nu är vi mindre än tio.

I Norrköping har både de muslimska och syrisk–ortodoxa församlingarna ställt in sina aktiviteter. Foadd Al Asadi från Irakiska kulturföreningen berättar att allt färre ville fortsätta hålla öppet i takt med att situationen förvärrades och gymnasiet stängde. Den senaste veckan har de haft stängt och kommer att ha det tills vidare.

– I april och maj har vi inget planerat. Man får hålla kontakten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!