2016 och 2017 har varit extremt torra år med rekordlågt grundvatten och sinande brunnar som följd.
– Men framför allt i oktober regnade det så mycket att vi fick en rejäl påfyllning. Även i somras, då allt regn normalt tas upp av växter eller avdunstar, kom det så mycket att det bildades grundvatten på många håll, säger Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning, SGU.
SGU skiljer mellan små och stora grundvattenmagasin i sin statistik. De små, som enskilda brunnsägare är beroende av, fylls på snabbt när det regnar. De stora, ofta vid rullstensåsar,används som kommunala vattentäkter och reagerar betydligt långsammare.
– I de små magasinen är vi uppe i normal nivå nu. För att de stora ska återhämta sig helt krävs mer nederbörd, och det tar också längre tid. Men vi kan inte längre se någon större anledning till oro, säger Tunholm.
Många har spekulerat i om de rekordlåga grundvattennivåerna som drabbade Sverige är en följd av ett varmare klimat, men SGU:s statistik tyder inte på det.
– Vi hade liknande torrperioder i mitten av 1970-talet och i mitten av 1990-talet. Det ser ut att röra sig om naturliga variationer. Men det går inte att helt utesluta att klimatförändringar finns med i bilden. På årsbasis ser vi att den varma årstiden blivit längre, med tidigare snösmältning och senare höst, säger Tunholm.
En som märkte av rekordtorkan tidigare i år var Jonny Pettersson på Finspångs Brunnsborrning.
– Normalt borrar vi runt 200 vattenbrunnar om året. I år är vi uppe i närmare 400. Jag har aldrig varit med om något liknande och jag har jobbat med det här i över 40 år. Men nu märker vi att det inte kommer in lika många akuta jobb längre.
Det finns en hel del lokala variationer i grundvattennivåerna, noterar Pettersson
– Öster om Linköping, mot Åtvidaberg och Valdemarsvik, har det regnat så mycket att nivåerna nog är över det normala nu. Men väster om Linköping, mot Ljungsbro, Borensberg och norrut, får vi fortfarande in akuta ärenden med brunnar som sinat.
Många grävda brunnar har också fått problem med vattenkvaliteten. När de varit uttorkade och det regnat häftigt har de fyllts på lite för snabbt.
– Då följer det gärna med bakterier ner i brunnen. Så vi har haft en del ärenden där vi fått åka ut och klorera och rengöra brunnarna lite, berättar Jonny Pettersson.