Grillslarvet kan göra dig svårt sjuk

Allt fler östgötar blir sjuka av campylobacter. Det kan bero på hur kycklingar slaktats och fler sjukdomsfall förväntas i sommar.

Arkivbild

Arkivbild

Foto: Helena Landstedt / TT

Östergötland2016-05-22 12:35

Förra året såg Smittskydd och vårdhygien på Region Östergötland en kraftig ökning av campylobacterinfektioner. I år har hittills 122 sjukdomsfall anmälts. Under samma period förra året rapporterades bara 80 fall. Av de insjuknade har 37 procent smittats i Sverige, vilket är ovanligt.

– Det finns vanligtvis en utlandsresa bakom ungefär 50 procent av alla campylobacterinfektioner, säger Britt Åkerlind, verksamhetschef på Smittskydd och vårdhygien.

Campylobacter är en vanlig bakterie som finns hos både människor och djur, som till exempel fåglar och grisar.

Sjukdomen sprids främst genom förorenade livsmedel som kyckling, får- och fläskkött. Det krävs bara en liten del av smittämnet för att bli smittad, därför är det viktigt att tillaga köttet upp till minst 65 grader så att bakterierna dör. Bakterien återfinns också ofta i opastöriserad mjölk.

En utredning påbörjades efter den rapporterade ökningen, men det är ännu för tidigt att definiera orsaken.

– Vi såg en ökning av infektioner över hela landet i slutet av 2015 och början av 2016. Man upptäckte att slaktmetoden av kycklingar hade ändrats och industrierna har nu återgått till den metod de använt tidigare. Vi vet egentligen inte ännu hur pass stor eller liten effekten av förändringen är, säger Britt Åkerlind.

Bakterierna kan ge mag-och tarmsymptom såsom diarré, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

– Vi ser inga akuta dödsfall i campylobacterinfektion. Det är alltifrån lätt obehag till att folk måste vårdas på sjukhus och få intravenöst dropp. Sköra patienter, med till exempel hjärtsjukdomar eller en inflammatorisk tarmsjukdom i botten, blir generellt sjukare.

Antalet sjukdomsfall ökar vanligtvis under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Detta beror på att vi blir mer oförsiktiga med hur vi hanterar kött och andra livsmedel när grillsäsongen drar igång.

– Om man marinerar till exempel kyckling är det lätt hänt att man låter det stå ute ett tag medan man får igång grillen. Då kan bakterier växa till. Sedan kanske man slarvar och lägger tillbaka det grillade köttet i samma bunke som man marinerat i. Det är viktigt att tänka på hur man använder redskapen. När köttet lagts på grillen bör man plocka fram nya tänger, grillbestick och uppläggningsfat för att undvika kontamination, säger Britt Åkerlind.

Tips: så minskar du risken för att drabbas av campylobacterinfektion

• Handhygien – tvätta händerna ordentligt innan du lagar mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.

• Diska – var noggrann med att diska skärbrädor och knivar ordentligt när du skurit rått kött och kyckling.

• Tillaga – livsmedel som kan innehålla bakterierna ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 65 grader.

• Undvik – drick inte opastöriserad mjölk, där campylobacter ofta hittas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!