GRAFIK: Så mycket fiberstöd saknas

Många söker pengar till bredbandsprojekt, men stödpengarna kommer bara att räcka till några. "Det är en kamp om pengarna", säger Jonas Jernberg på länsstyrelsen.

Östergötland2016-12-01 12:25

Regeringen har satsat 3,25 miljarder kronor som fördelats ut på länen. Östergötland fick i första omgången 99 miljoner som använts till olika bredbandsprojekt. Nu ska resten, 50 miljoner, fördelas ut på sökta projekt.

– Det är kraftigt översökt, säger Jonas Jernberg på länsstyrelsens regionalekonomiska enhet.

Inkomna ansökningar har inte behandlats än.

– Ungefär 260 miljoner har vi ansökningar inne på, säger han.

Pengarna kommer inte alls att räcka till alla planerade bredbandsprojekt.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2017 att landsbygdsprogrammet ska få ytterligare 850 miljoner. Om det beslutas om extra pengar till bredbandssatsningar och fördelningen länen emellan blir densamma kan innebära ytterligare 40 miljoner till Östergötland.

Projekt som ansökt och inte fått avslag, men inte heller prioriterats i den här omgången kan i så fall ligga kvar med sin ansökan, men även med extra pengar kommer det många bredbandsprojekt att bli utan pengar.

– Det är en kamp om pengarna.

Anslutningsgrad avgör

Jonas Jernberg säger att projekten kan behöva justeras eller att projektägare kanske kan gå in med mera pengar.

– Annars får man titta på andra alternativ som ger en bättre kommunikation än den man har idag. I vissa fall får man kanske titta på andra lösningar, säger han.

Det nationella och regionala målet om tillgång till minst 100 Mbit/s är teknikneutralt.

– Oavsett vilken teknik man har vill man ha en viss kapacitet.

Projektansökningarna som kommit in kommer att tilldelas poäng.

– Mest avgörande är vilken anslutningsgrad man har. Man blir inte lika prioriterad om man har låg anslutningsgrad.

Bygdeföreningarnas arbete för att mobilisera bygden och få så många hushåll som möjligt att ansluta sig ökar chansen att beviljas projektpengar.

Arbetet som läggs ner på landsbygden är viktigt eftersom det oftast blir dyrare än projekt inne i tätort.

– På landsbygden krävs ofta en högre anslutningsgrad.

Länsmålet nås

Jonas Jernberg tror att målen för Östergötland kommer att uppnås. År 2020 kommer 90 procent av hushållen och företagen ha tillgång till så snabbt bredband.

– Vi kan nå målet för Östergötland utan att varje kommun når målet. Det regionala målet är för hela Östergötland, säger han.

Om fler än 90 procent av hushållen och företagen i Linköping och Norrköping får tillgång till bredband med hastigheten 100 Mbit/s eller snabbare nås det regionala målet även om de mindre kommunerna i länet skulle vara långt ifrån 90-procentsmålet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om