Ungdomsenkäten Om mig är en länsgemensam enkät som genomfördes för första gången 2014 och nu senast i höstas. Den går ut till elever i årskurs åtta och andra året på gymnasiet. Emma Hjälte, Projektsamordnare på centrum för hälso och vårdutveckling, säger att eleverna själva har påverkat innehållet.
– Vad som är speciellt med enkäten, eller vad vi haft som gemensam ambition sedan vi påbörjade detta samarbete, är att vi vill göra ungdomar delaktiga. Så att enkäten blir relevant för dem.
Antalet skolor i Östergötland som deltagit i undersökningen har ökat från 85 till 92 sedan 2014. Drygt 6 300 elever har svarat på enkäten.
– Vi är jättenoga med att betona gentemot eleverna att det är frivilligt att delta. Vi kan aldrig tvinga dem och enkäterna är konstruerade så att man kan hoppa över frågor som man inte känner sig bekväm att svara på. Det ska inte vara något tvång för ungdomarna, utan de får vara med och det är på deras villkor, säger Emma Hjälte.
Resultaten av undersökningen visar att de allra flesta ungdomarna mår bra och har gott om vänner och fritidssysselsättningar. Däremot berättar många att deras hälsa skulle stärkas av bättre kost-, motions- och sovvanor.
– Vi är inte förvånade över resultaten. Det är något man ser på nationella undersökningar med och som man rapporterat om ganska länge.
Ett uttryck som många ungdomar använder i undersökningen är "ångest", som de därefter sätter ett likhetstecken till stress. Det är prestationsångest, stress och krav som många ungdomar menar framkallar ångest.
– Det är säkert tufft för ungdomar i dag med det nya betygssystemet där varje moment spelar väldigt stor roll för deras betyg. Det är väldigt många som reflekterar om det i enkäten.
Generellt sett uppger killarna att de mår bättre än vad tjejerna gör. I enkäterna hänvisar många till manliga och kvinnliga egenskaper. Att tjejer är känsligare och har högre krav, både ifrån sig själva och från samhället i form av skönhetsideal. Medan i killarnas fall ser det annorlunda ut.
– Killar säger man att de är mer lättsamma och att de ligger i normen att killar inte ska vara svaga och de kanske inte vill erkänna för sig själva eller fylla i en enkät om att de mår dåligt.
Emma Hjälte berättar att förhoppningar är att resultaten i undersökningen ska komma till användning.
– Det är därför vi genomför enkäten med åttorna så att man på skolnivå ska ha tid och chans att kunna ta tag i en fråga och göra någonting åt det medan ungdomarna finns kvar på skolan. Men det är självklart upp till skolan hur mycket de vill jobba med det.