Gårdsbutiker gynnas av köttskandaler

I spåren av hästköttsdebatten finns en vinnare: Gårdsproducerad mat. Flera butiker som Corren talat med märker ett uppsving just nu.

Birgitta Hjelm handlar lammkotletter av Britta Andersson i saluhallen på Storgatan i Linköping.

Birgitta Hjelm handlar lammkotletter av Britta Andersson i saluhallen på Storgatan i Linköping.

Foto: Åke Karlsson

ÖSTERGÖTLAND2013-02-28 07:01

– Se här, en oxfilé! Köttet är ganska svårt att skilja från samma del från häst. Samtidigt kostar hästkött direkt från en bonde ungefär bara en fjärdedel av priset för nötkött. Det är ett klart incitament till fusk, säger Britta Andersson, från Britta och Lennarts nära kött i Norsholm.

I går öppnade de en filial i den nya Saluhallen på Storgatan i Linköping. Hon känner tydligt av hur kunderna blir allt mer medvetna, och att intresset ökat med debatten om märkning på olika matvaror, där exempelvis färdiga köttbullar visat sig innehålla hästkött.

– Absolut. De ställer mycket frågor om ursprung. Och vi kan ju svara ganska lätt eftersom vi vet, säger hon.

I veckan rapporterade medierna i Halland om en uppgång för gårdsbutikerna och den syns även i Östergötland. På gårdsbutiken Nystad nära mat i Opphem utanför Rimforsa har försäljningen av köttfärs gått upp.

– Det märks på våra egna hamburgare och på färsen, säger Anna Rundh-Karlsson, delägare. Folk börjar förstå värdet av närproducerat kött. Vårt kött är hängmörat i fjorton dagar. Det kan man jämföra med kött från de stora slakterierna som kan vara mörat med hjälp av elektricitet och ute i butik efter bara några dagar.

Vad blir den stora skillnaden?

– När köttet får hänga så dunstar vattnet. Man får alltså mer kött per kilo. Köttfärsen i pannan blir stekt direkt i stället för kokt. Det är kanske det som är tydligast när man tillagar köttet.

Mediciner

Hon understryker att det inte är något fel på att äta hästkött, utan problemet är märkningen, och vad som kan finnas i köttet.

– Det kan innehålla spår av mycket mediciner eftersom man inte föder upp dem som köttdjur. Det tycker jag inte riktigt har framkommit i debatten om märkningen, säger Anna Rundh-Karlsson.

Ydrekött vänder sig främst till grossister. Delägaren Sten-Åke Saldner är övertygad om att hästköttsdebatten kommer att betyda plustecken för närproducerat kött.

– Helt klart är det bra för oss, även om vi inte har sett det så tydligt ännu. Men jag tror att kunderna ute i butikerna är beredda att betala lite mer för kött som kommer från trakten. Vi har märkt att intresset för våra köttlådor har ökat, säger Saldner.

Ruljans

Och i saluhallen på Storgatan är det ruljans. Hallen har just öppnat för marknad varje onsdag, men Britta och Lennarts ska ha en fast disk där inne. Kunderna trängs framför köttdisken.

– Lammkotletter! Jag fick de sista de hade med sig i dag, säger Birgitta Hjelm från Berga.

Hon gillar idén med gårdsbutiker, och uppskattar att de nu finns så centralt.

– Man vill veta vad man köper, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om