"Gängkriminaliteten försvinner inte över en natt"

3,2 miljarder kronor satsas på att göra Sverige tryggare. I Östergötland innebär det bland annat fler poliser, fler övervakningskameror och ett tydligare kommunalt ansvar för det brottsförebyggande arbetet.

Civilministern Lena Micko berättade om regeringens budgetförslag för 2022. "Vi måste vända trenden", sa hon om satsningarna som gör mot gängkriminalitet.

Civilministern Lena Micko berättade om regeringens budgetförslag för 2022. "Vi måste vända trenden", sa hon om satsningarna som gör mot gängkriminalitet.

Foto: Elin Holmer

Östergötland2021-09-20 17:00

"Ett tryggt land för alla". Så lyder en de fem huvudpunkterna i regeringens budgetproposition för 2022, som presenterades i Rådhuset i Norrköping. Lena Micko, Teresa Carvalho och Olle Vikmång var de tre Socialdemokrater som fick berätta om satsningarna.

Totalt innehåller budgeten nya satsningar på 74 miljarder kronor – varav 3,2 miljarder viks åt brottsbekämpning. I sin roll som civilminister och Linköpingsbo, känns frågan berättigad att ställa till Lena Micko;

Vad är det i den här budgeten som ska stoppa den gängkriminalitet som det rapporterats om i våra östgötska städer?

– Jag ser det som en kombination av flera punkter. Dels satsas det på att utbilda fler poliser. Vi behöver ha en större polisiär närvaro på våra gator. Poliserna ska även få bättre utrusning, exempelvis i en utökad kameraövervakning.

– Dels handlar det om att kommunerna ska få ett tydligare ansvar för hur det brottsförebyggande arbetet bör utformas, säger Micko och syftar på det lagförslag som regeringen presenterade i juni i år, som går ut på att kommunerna ska kartlägga brottsligheten i sina områden och ta ansvar för samordningen av det brottsförebyggande arbetet.

I din hemstad Linköping har det varit tre dödsskjutningar sedan i maj. Hur ser du på det?

– Jag förstår att alla reagerar över det här, det gör jag också. Vi måste vända på trenden, men det krävs att alla i samhället ställer upp och har en vilja att förändra, att man funderar på "hur kan jag bidra till att göra samhället tryggare?". Man ska samtidigt komma ihåg att gängkriminaliteten försvinner inte över en natt. Det kommer ta tid att vända på den här trenden, säger Lena Micko.

Satsningen för att göra Sverige tryggare består också i en statlig offensiv mot fusk och välfärdsbrott, samt en förstärkning av myndigheterna i rättskedjan.

– Arbetet med att bekämpa brottslighet är ett gränslöst arbete där det måste finnas en samverkan mellan de olika myndigheterna, förklarar Lena Micko.

En annan insats i det här arbetet är att förstärka statens institutionsstyrelse, den statliga myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Olle Vikmång, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, förklarar lite mer i detalj hur det jobbet ska gå till.

– I vissa fall har det varit samma problematik när de kommit ut, som innan. Vi vill höja kvaliteten på vården och behandlingen i de hemmen, säger Vikmång.

Man ska även hämta inspiration från Malmö i form av "Sluta skjut". Samarbetet mellan polisen, Malmö stad, Kriminalvården och engagerade medborgare som innebär att det blir svårare att vara delaktig i skjutningar och lättare att få rätt stöd för den som vill bort från ett våldsamt liv.

– Jag vill inte jämföra Malmö med Norrköping, men det här samarbetet har gett goda resultat och jag tycker det är viktigt att hitta inspiration, säger Vikmång.

Regeringens budget för en tryggare vardag innehåller även öronmärkta pengar för ett åtgärdspaket mot mäns våld mot kvinnor. Det innebär exempelvis permanent stöd till kvinno- och tjejjourer.

Olle Vikmång poängterar också att det finns en klar koppling mellan välfärdssatsningarna och det brottsförebyggande arbetet.

– Vi vet att satsningar på skolan spelar en viktig roll i att förhindra unga till att söka sig till kriminella gäng, säger Vikmång.

Budgeten i korthet

Regeringens budgetförslag för 2022 föreslår reformer på totalt 74 miljarder. Huvudpunkterna är: En snabbare klimatomställning, Fler ska komma i arbete, Välfärden ska stärkas, Sverige ska vara ett tryggt land för alla och Fortsatt hantering av pandemin.

3,2 miljarder viks åt brottsbekämpning. Följande punkter ingår: Polis (0,5 miljarder), Kriminalvård (0,8), Övrigt rättsväsende (0,6), Ungdomsvård, Sis-hem (0,6), Åtgärder mot våld mot kvinnor (0,4), Åtgärder mot bidragsfusk (0,2) samt Övrig (0,2)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!