Konditoriet experimenterar friskt med semlor

En klassisk semla består av bröd, mandelmassa och grädde. Men på ett konditori i Ödeshög skapas helt nya varianter varje vecka.

Anneli Karlsson är nöjd med senaste fredagsinnovationen. "Vi har gjort tapassemlor för första gången.Vi har plockat ihop tre av våra favoriter och gjort om dem till semlor".

Anneli Karlsson är nöjd med senaste fredagsinnovationen. "Vi har gjort tapassemlor för första gången.Vi har plockat ihop tre av våra favoriter och gjort om dem till semlor".

Foto: Lovisa Lindstrand

Östergötland2024-02-13 15:00

– Först var det bara som en rolig grej ibland, men nu har vi en ny variant varje fredag. Vi tycker det passar bra med någonting extra då, säger Anneli Johansson som har drivit Lysings konditori i Ödeshög i 24 år.

Hon nämner några varianter av fredagssemlor som de har testat genom åren.

– Wienersemlor med banan, jordgubbsmousse med lemon curd och kanelbullesemla. Förra veckan var det hallon och lakrits. Några återkommer oftare, men det blir ungefär 15 olika fredagsvarianter per säsong.

Är det någon som blivit riktigt dålig?

– Jag kan inte komma på någon, men visst har vi haft kombinationer som vi inte kommer göra igen.

undefined
Bagarna Isabelle Forsberg och Josephine Lindström på Lysings i Ödeshög gör det sista på fredagssemlan.

Hur kommer ni fram till nya smaker?

– Vi brainstormar i personalen. Bagarna provbakar och sedan provsmakar vi till fikat varje dag.

Den senaste fredagsinnovationen var en semmeltapas.

– Det hade vi aldrig testat innan. Det var tre små semlor till totala storleken av en. Vi plockade ihop våra favoriter och gjorde sedan semlor av dem: prinsessbakelse, sigvardkaka och wienerbröd. Bagarna provbakade i tre dagar för att komma fram till det de ville ha.

Vem kom på idén med tapas?

– Det var chefen, säger Josephine Lindström, som är en av konditoriets bagare. Det var en rolig grej, men det innebar mycket mer jobb att göra tre semlor istället för en. Det är lite pilligt att göra så här små semlor, men det är roligt med något nytt.

undefined
Josephine Lindström föredrar fredagssemlan som är något annat än en vanlig semla.

Anneli hoppas att experimentlustan ska locka dem som inte gillar vanliga semlor.

– Om bullen är fylld med annat än mandelmassa kanske den både kan tilltala fler och locka de inbitna att vilja testa något nytt. Men det är ju ingen riktig semla egentligen, skrattar hon.

Josephine är en av dem som inte gillar vanliga semlor.

– Min absoluta favorit är nog den med hallon och lakrits som vi gjorde förra veckan. Jag gillar när det är en annan fyllning än mandelmassa och vanlig grädde.

undefined
Sista toppningen på en av fredagssemlorna.

För de flesta konditorier är semmelsäsongen lång. På Lysing börjar den med saffranssemla i december, följt av fredagssemlan i januari och säsongens olika vanliga semlor fram till påsk.

Urholkas inte semlan när ni börjar så tidigt?

– Vissa blir sura att vi börjar innan fettisdagen, säger Anneli. Men man behöver ju inte köpa bara för att det finns. Semlor är alla bageriers livlina i januari. Många köper inte så mycket bakverk eftersom de håller igen ekonomiskt och ska börja sitt nya nyttiga liv efter nyår. Men vi ser ändå att många kan unna sig ett par semlor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!