Skogsbad handlar i grunden om att vara ute i skogen och bada i intryck som naturen ger. Det fick sitt stora genombrott i Japan på 90-talet och har blivit mer populärt i Sverige de senaste tio åren.
Caroline Brun i Hestra utanför Boxholm var på sitt första skogsbad 2019. Nu är hon utbildad friskvårdsguide och certifierad naturguide och anordnar skogsbadturer.
Vet gemene man hur man skogsbadar?
– Jag fick faktiskt frågan nyligen om man skulle ta med sig handduk, så alla kanske inte vet.
Under Carolines skogsbadsturer går en liten grupp deltagare ut i skogen och stannar på platser som hon valt ut i förväg.
– Jag pratar först om de hälsoeffekter som skogsbad kan ha, sedan får deltagarna sätta sig ensamma vid exempelvis ett träd och ta in trädet, kanske känna på det eller prata med det.
Kan deltagarna tycka att det känns lite svårt?
– Vissa tycker det är jobbigt att lugna ner sig. Det brukar även komma upp mycket känslor men många känner av hälsoeffekten efteråt. De känner sig lugnare och mer avstressade.
Men man kan skogsbada i naturen på egen hand också, poängterar hon.
Vilken typ av skog är din favorit att skogsbada i?
– Jag gillar alla skogar, men att gå upp på ett berg och vandra neråt och möta olika typer skogar är lugnande för mig. Jag somnade faktiskt i en bergsskreva en gång när jag skogsbadade.
Carolina tipsar bland annat om Lysnings Urskog på gränsen mot Ödeshög och Göstrings naturreservat.
Vi tipsar även om ett par andra skogsbadplatser i Östergötland.
Herbergshults naturreservat
Här kan man tanka ny energi. Längst upp på toppen finns utsiktsplatsen Höga Hester i Österbymo. Dit kommer man efter en fem minuters promenad från vändplanen där bilen kan parkeras. Här får sinnena ro, det är bara skog i en oändlighet som det känns när man står 300 meter över havet och bara andas.
Hallstad ängar
Naturreservatet Hallstad ängar ligger strax väster om Rimforsa. Längs med sjön går en vacker stig, följer man den når man snart badplatsen. Den naturliga sandstranden i Järnlunden är lummig och omgärdas av skog och äng. Det är en naturskön och stilla plats. Mäktiga träd lutar ut över vattnet. Längs med ett gärdsgårdsstaket går Östgötaleden och via stigen når man ängen med över 200 lindar. De är knotiga och ihåliga, och beskärs med jämna mellanrum.