Enligt Naturvårdsverkets beräkning har Östergötland cirka 55 lodjur, vilket anses vara en lite för stor stam för länet.
– De gör en del skada. Vi har haft sju-åtta angrepp på dels hundar, dels tamboskap och ett vilthägn under året, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.
Den nationella Viltförvaltningsdelegationen sätter mål för hur stor en stam ska vara för att den ska vara hälsosam och inte hotad. Nu finns så pass många lodjur i Östergötland, enligt inventeringar, att fyra djur kan skjutas.
Jakten ska pågå under mars 2020 och länsstyrelsen anger inom vilka områden som jakt får ske: Det norra delområdet finns i Motala kommun ned mot Motala Ström, västerut mot Finspångs kommun och upp mot länsgränsen mot Örebro. Det södra området omfattar delar av Kinda kommun, sydvästra delen av Linköpings kommun och delar av Mjölby och Boxholms kommuner.
Den som har mark och jakträtt i områdena får jaga lodjur, men måste anmäla till länsstyrelsen innan jakten börjar och kolla med myndigheten hur många djur som skjutits och genast anmäla om man fällt ett lo. Jakten avbryts så snart fyra djur är skjutna.
Den som skjuter ett lodjur får behålla skinnet. Djurkroppen tar staten hand om för provtagning och forskning.
Lodjur kan vara svåra att jaga då det är barmark. Länsstyrelsen har beslutat att licensjakten ska ske under hela mars då det troligen finn spårsnö som kan underlätta jakten.
Det finns uppskattningsvis 1 200 lodjur i landet.