TIPSA OSS! Vet du mer om det misstänkta fusket under Högskoleprovet? Såg du poliser under eller efter provtillfället eller har du annan information som kan vara intressant för oss att skriva om? Hör av dig till oss här.
EXKLUSIVT:Se hela pressträffen om fuskligan
Den stora härvan med systematiskt fusk på högskoleprovet kan ha pågått i sex år, det visar information på en numera stängd webbsajt som redaktionen har berättat om i tidigare artiklar. Det betyder också att fuskande studenter kan ha tagit examen vid svenska universitet.
Roger Klinth, prorektor vid Linköpings universitet, understryker att man ännu inte har något känt fall av studenter som antagits efter fusk på högskoleprovet.
– Det är en fråga för UHR (Universitets- och högskolerådet) i princip uteslutande. De utreder fallen och bedömer om något resultat ska återkallas. Vi är inte inblandade och behöver ännu inte ta ställning till något. I förlängningen kan det dyka upp fall här, säger Roger Klinth.
Läs mer: Insatsstyrkan slog till – mitt under provet
Han kallar avslöjandena för upprörande:
– Vi är oerhört måna om att studenterna har de förkunskaper de säger sig ha. Vi är upprörda och bestörta över de här uppgifterna. Det är enormt förödande om det kommer in studenter som inte har förkunskaperna.
På vilket sätt är det förödande?
– Om de visar så bristande moral redan från starten så är risken stor att de fortsätter att fuska sig igenom utbildningen. Och så har de ju inte de förkunskaper som förväntas av dem för att klara utbildningen.
Vad gör ni om UHR återkallar ett beslut om provresultat för en LiU-student?
– Den ryggmärgsmässiga känslan är att man skulle vilja göra processen kort, och stänga av studenten direkt. Men det är inte alldeles glasklart, det blir en bedömning av enskilda fall utifrån de juridiska ramverken. Det blir väldigt svårt att ha den studenten kvar här, säger Roger Klinth.
Läs mer: Så mycket kostade högsta betyg på provet
Ännu finns bara enstaka rättsfall kopplade till fuskhärvan. Dessutom blir det svårare att kasta ut studenten ju närmare man kommer examen. En myndighets gynnande beslut ska gälla, enligt förvaltningsrättsliga principer. Men myndigheten kan återkalla ett positivt beslut om den ansökande har lämnat oriktiga/vilseledande uppgifter.
– Vi har aldrig ställts inför frågan att en student har antagits till en utbildning och att det sedan visar sig att antagningen baserats på fusk, men om det visar sig bli aktuellt så får vi göra en bedömning i varje enskilt fall, säger Caroline Taube, universitetsjurist vid LiU.
Fuskande studenter kan ha hunnit att ta examen, vilket betyder flera gynnande myndighetsbeslut. Vad gör ni då?
– Då blir det sannolikt en svårare bedömning än om studenten är precis i början av sin utbildning. Det här problemet har aldrig varit aktuellt hos oss vad jag vet, svarar Caroline Taube.