Att diskutera regionala frågor under otvungna former är viktigt, enligt deltagarna.
Forumet kallas Rektors externa råd och grundades för flera år sedan av dåvarande rektor vid Linköpings universitet Mille Millnert. Till en början omfattade rådet endast personal från universitetet samt den högsta politikern och tjänstemannen i Linköping respektive Norrköping. Med tiden har rådet utvidgats till att även innefatta ledande personer inom landstinget och länsstyrelsen, däribland landshövdingen.
Gruppen träffas kvällstid två till tre gånger varje år, eftersom det är svårt att få till mötestider som passar alla. Värdskapet cirkulerar mellan deltagarna. Agendan är öppen, det görs inga minnesanteckningar och det finns ingen formaliserad mötesordning.
Lindvall värd tre gånger
Paul Lindvall (M), ordförande för kommunstyrelsen i Linköping, agerade värd i januari 2010. Han tog emot fem personer i kommunens loge i Cloetta Center. Senare samma kväll fick de se Linköpings HC vinna över Djurgården med 7-4. Före matchen beställdes det mat och dryck för närmare 4 000 kronor. På slutnotan finns fem flaskor vin och tre burkar starköl.
– Det låter mycket. Jag kommer inte ihåg men förmodligen har man fått ett välkomstglas och de som serverade har öppnat både rött och vitt. Hur mycket som gått åt av det kan jag inte svara på naturligtvis, säger Paul Lindvall
Han har varit värd två gånger efter det, båda gångerna med middag på restaurangen Shin Nori i Linköping. Slutnotan för senaste besöket landade på 5 676 kronor. Eftersom Paul Lindvall hade druckit alkohol vid middagen tog han en taxi hem senare på kvällen. Han tycker att det är rimligt att skattebetalarna ska stå för den kostnaden.
– Det är likadant när jag har varit på promotions -eller disputationsfest eller om vi har haft utländska besökare. Det har förekommit vid fler tillfällen. Det är inget jag har dolt eller tycker är konstigt på något sätt.
Policy säger alkoholfritt
Linköpings kommun har ingen tydlig beloppsgräns för extern representation. I policyn står det bara att kostnaden ska vara skälig. Däremot står det att kommunens representation ska vara alkoholfri. Kommunfullmäktiges presidium kan dock medge undantag från detta, vilket i regel alltid sker och ofta efter representationstillfället. Så även i fallet med Lindvalls tre middagar.
I början av juni i år samlades tio personer för Rektors externa råd på restaurang Knäppingen i Norrköping, efter initiativ från Marie Morell (M), landstingsstyrelsens ordförande. Enligt ett mejl tyckte hon att man ganska fritt behövde ”diskutera olika samverkansfrågor angående regional utveckling, Hälsans nya verktyg, innovation med mera”.
Sällskapet började kvällen med ett glas mousserande och tilltugg. Sedan åts en trerättersmiddag med varmrökt lax, svensk vårlammrygg och rabarberpaj. Allt med utvalda viner. Slutnotan landade på 6 975 kronor, eller 697 kronor per person.
”Enligt rutinerna”
– Eftersom värdskapet cirkulerar bjuder vi inte så ofta. Jag och Barbro Naroskyin tog in en offert och gjorde tillsammans bedömningen att den här nivån var okej. Det är godkänt enligt de rutiner vi har, säger Marie Morell.
Även inom landstinget är huvudregeln att all representation ska vara alkoholfri. Dessutom ska representationskostnaden vid måltid i normalfallet inte överstiga 300 kronor per person. Om det inte kan följas ska landstingsdirektör Barbro Naroskyin ge sitt godkännande. Eftersom hon varit med båda gånger landstinget bjudit på middag, och därmed varit jävig, har i stället biträdande landstingsdirektör Michael Borin godkänt undantagen.
Dyrt vin i Norrköping
Den dyraste middagen hittills anordnades av Norrköpings kommun på restaurang Enoteket i oktober 2011. Slutpriset blev 8 623 kronor, eller 1 078 kronor per person. På notan finns tre flaskor varmrättsvin för 800 kronor styck.
– Jag håller med om att det låter som ett dyrt vin. Inför framtiden tycker jag att vi gott kan nöja oss med billigare, för det går att få bra vin till ett lägre pris, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.
Liksom Marie Morell och Paul Lindvall tycker han att det är nyttigt att träffas under informella former. Det ger utrymme att prata lite längre och lite mer än vad man normalt gör på sammanträden.
Konkreta resultat
Frågan är då var Rektors externa råd har gett för konkreta resultat. Enligt de tre politikerna är det ett sätt att få information om vad som är på gång i länet. Det kan handla om samhällsbyggnadsfrågor som på olika sätt påverkar universitetet, som när nya studentboenden planeras. Vid flera tillfällen har man diskuterat regionfrågan och hur man ska förhålla sig till samägda Marknadsbolaget.
Paul Lindvall lyfter fram de uppdragsavtal som slöts med studentkårerna efter avskaffandet av kårobligatoriet. Det var en idé som togs upp i Rektors externa råd. Ett annat exempel är en satsning på att höja de kommunala lärarnas kompetens inom matematik.
– Det är ett viktigt forum som jag absolut tycker vi ska behålla. Och jag tycker att vi ska fortsätta att träffas under mer otvungna former som kombineras med en måltid. Men man ska ha respekt för varje krona och alltid fundera på om man kan göra saker och ting billigare, säger Lars Stjernkvist.