Frida Södermark var 41 år när hon träffade sin drömpartner i fyra år äldre Björn. Redan på första dejten frågade han om hon ville ha barn och bara någon månad in i förhållandet började de aktivt försöka.
Deras resa skulle dock visa sig bli både komplicerad och dyr. Det eftersom Frida skulle komma att genomgå flera IVF-behandlingar och då hon var över 40 år gammal fick paret betala det mesta ur egen ficka. Summan landade på någonstans mellan 100 000–150 000 kronor.
– Men det är helt klart den bästa investering jag har gjort, säger Frida, som idag har en liten Klara som fyller två år i sommar.
Frida är en minst sagt företagsam person. Hon är ultralöpare med en hel rad medaljer i bagaget och driver ett eget företag genom vilket hon inspirerar andra att komma i rörelse. Hon bor i Norrköping, men håller föreläsningar och springer med hela världen som arbetsplats.
Den aktiva livsstilen är också den främsta förklaringen till att Frida väntat med att bli mamma.
– Jag har alltid älskat barn, men har inte varit beredd att ge upp min livsstil. Därför var det heller inget alternativ att bli ensamstående förälder.
Och den perfekte pappan träffade hon helt enkelt inte förrän 2019. Björn har två vuxna barn sedan tidigare och var från start tydlig med att skulle han orka med småbarnsåren en gång till var de tvungna att bestämma sig ganska snart.
– Jag hade alltid varit lite av och på vad gäller att skaffa barn. Jag har inte uteslutit det, men heller inte varit helt säker. Men när jag träffade Björn kändes det helt rätt.
I ungefär ett halvår försökte paret på egen hand, men utan resultat. De bestämde sig för att besöka en privat klinik för att ta reda på vilka chanser de hade.
– Vi visste ju att det förmodligen var bråttom och ville veta om det ens fanns en möjlighet, säger Frida.
En kvinnas fertilitet sjunker drastiskt efter hon passerat 40 år, även om det givetvis är individuellt. Varje kvinna föds med ett visst antal ägg som minskar i takt med att hon blir äldre. Ungefär tio år före klimakteriet, som i genomsnitt inträffar vid 51 års ålder, är det få som kan bli spontant gravida, visar forskning vid Karolinska Institutet.
Även sannolikheten för en lyckad provrörsbefruktning, IVF, sjunker rejält med åldern och de flesta privata IVF-kliniker i Sverige har därför en åldersgräns på 43 år. Offentligt finansierad provrörsbefruktning ges bara till förstföderskor under 40 år.
Frida genomgick en fertilitetsutredning och fick reda på att hon inte hade några ägg. Hon påbörjade hormonbehandling och de få ägg som hon sedan producerade plockades ut för att användas vid IVF.
Hon gjorde sin första isättning år 2020, precis innan hon skulle iväg på träningsläger i Marrakech. Ägget fick dock inte fäste och hoppet stod till ett nytt försök. Men inte heller den gången lyckades det.
– Under den här tiden körde jag på stenhårt med träningen. Det är mitt sätt att må bra, både fysiskt och psykiskt.
Som elitidrottare är du van att kunna kontrollera din kropp, men nu kunde du inte det. Var det jobbigt?
– På sätt och vis. Samtidigt visste jag redan från början att efter 40 sjunker chanserna att bli gravid drastiskt och den biologiska klockan kan jag inte påverka.
Så i juni 2020 blev paret gravida spontant, utan medicinsk hjälp. Men precis innan vecka 12 fick Frida missfall.
– Det var en tuff sommar på många sätt och just där och då kändes livet bara så jäkla orättvist.
Paret började fundera kring en gräns för hur länge de skulle fortsätta försöka.
– Vi visste ju att vi oavsett skulle bli gamla föräldrar, men kände att vi måste ha en gräns för hur gamla.
De hade två ägg kvar och tänkte att det var lika bra att använda även dem. Det fick vara gränsen. Men inte heller nu ville äggen fästa och hoppet började svikta. Men så på hösten 2020, innan det som skulle bli det sista IVF-försöket, blev de åter gravida på naturlig väg och den här gången gick det bättre.
Men det var inte enbart glädje som kom med beskedet, utan även oro. För nu när hon äntligen var gravid och barnet såg ut att växa som det skulle kom nästa fundering, nämligen den om kromosomavvikelser.
Precis som alla andra celler i kroppen, så åldras äggcellerna och andelen friska ägg minskar över tid. Det är därför inte bara svårare att bli gravid med åldern, utan risken för missfall ökar också, liksom risken för att föda ett barn med kromosomfel.
Sannolikheten för att fostret har Downs syndrom ökar till exempel signifikant med en kvinnas ålder. För en 20-årig kvinna är sannolikheten 1 av 1 500, för en 35-årig 1 av 400 och för en 45-årig 1 av 25, enligt siffror från Svenska Downföreningen.
Frida gjorde ett fostervattensprov, då testerna innan bedömt risken för avvikelse till en på tolv och att vänta på det resultatet var för henne det tuffaste under resans gång.
– Jag vet att det kan låta hårt, men vi hade valt bort barnet om det fanns en avvikelse. Vi hade inte haft orken för ett barn med syndrom och det hade inte varit schysst mot barnet. Alla barn har rätt att vara önskade.
Provet visade dock inga avvikelser och sommaren 2021 kom Klara till världen efter en förlossning som var "betydligt värre än ett maratonlopp", men också med bättre utdelning.
Frida berättar att hon mådde bra hela graviditeten och kunde träna i princip som vanligt. Veckan innan beräknad nedkomst sprang hon SM i 100 kilometer.
– Resultat var inte det viktiga, utan jag ville visa att du kan fortsätta leva som du brukar även om du är gravid.
Alla höll dock inte med henne och hon fick ta emot en hel del kritik för att hon tränade och tävlade så långt in i graviditeten. Men elaka kommenterar till trots känner sig Frida trygg i sin kapacitet.
– Jag har ju alltid levt så här och det finns ingen anledning att jag skulle sätta mig i soffan bara för att jag blev gravid.
Även efter att Klara föddes har hon fortsatt att vara aktiv. Klara får helt enkelt följa med på resor, föreläsningar, träningspass och tävlingar. Numera blir det dock stopp för lek i parken under löprundorna där Klara följer med sin mamma i vagnen och det har hänt att Frida har fått bryta en tävling för att Klara skrikigt.
– Mest med hänsyn till de medtävlande, skrattar Frida.
Men på det stora hela rullar livet på ungefär som innan.
Den största skillnaden från tidigare är sömnen, då Klara ofta håller sina föräldrar vakna om natten.
– Det är påfrestande och det är väl då man märker att man är en gammal förälder.