Men hos östgötska företag finns ändå vissa förhoppningar om ett ljusare andra halvår i år.
– Men det är också förväntningar på lägre nivåer än tidigare. Det indikerar att lågkonjunkturen bitit sig fast för ett tag framåt, säger Olle Nordlund, projektledare på Svenskt Näringsliv.
Konjunkturbarometern bygger på enkätsvar från 4 676 företag i landet, varav 210 i Östergötland.
Missgynnad export
En stärkt svensk krona missgynnar exportindustrin. Och trots att investeringsvilja och behov av personal finns på sina håll, möts företagarna av nästa problem: Matchningsproblemet. Det vill säga att hitta personal med rätt kompetens.
Hela 46 procent av östgötaföretagen uppger att man "i ganska stor" eller "i stor" utsträckning har svårt att finna arbetskraft med rätt erfarenhet. Av den anledningen avstår man också från nödvändiga investeringar.
"Löneproblem"
Andra problem när det gäller att bekämpa arbetslösheten sägs vara höga ingångslöner i förhållande till utlandet, vilket främst drabbar ungdomar och nyanlända i Sverige. Vidare ett lägre reformtempo inom arbetsmarknadspolitiken som sammantaget även får beteckna att det svenska företagsklimatet blivit sämre.
Vill skattesänka
Svenskt Näringsliv efterlyser därför, och förutom en översyn av löneläget, en lägre beskattning på sparande och sänkta marginalskatter.
– Bankerna är restriktiva till lån. Men med mer eget kapital på banken ökar förutsättningar för den enskilde att ge sig in i företagarvärlden, eller så får bankerna de garantier de kräver för att bevilja lån, säger Anders Bornefalk, ekonom på Svenskt Näringsliv i Stockholm.
Frågan är då vad som ändå får företagen att tro på en konjunktursvängning från sommaren? En faktor är att krisekonomierna i Europa börjar återhämta sig, en annan är att inhemskt lågt ränteläge och låg inflation snart bör stimulera ökad konsumtion.