Fortkörningar på riksväg 50 toppar länet

Under första halvåret i år registrerades 1 232 förare för fortkörning på riksväg 50 mellan Vadstena och Omberg. Det är värsta sträckan i hela länet.

Foto: Mia Karlsvard

Östergötland2012-09-10 06:30

Totalt finns sju sträckor från Östergötland med i polisens nationella sammanställning. På tredje plats i länet återkommer riksväg 50, denna gång med sträckan mellan Vadstena och Motala.

Något exakt svar på varför den här sträckan utmärker sig kan inte Lars-Jonny Jonsson, trafikpolischef i Östergötland, ge.

- Det är en hårt trafikerad väg som gör att det blir många till antalet som passerar. Det får till följd att det finns ett antal förare som kör för fort till skillnad mot en mindre trafikerad väg, säger han.

Totalt 15 kameror

Det är inte första året som riksväg 50 utmärker sig vad gäller antalet fortkörningar.

- Min uppfattning är att det är många som fastnar i fartkameror på den sträckan, säger Lars-Jonny Jonsson.

Enligt Trafikverket finns det sedan 2007 fem kameror uppsatta mellan Motala - Vadstena. På sträckan Vadstena Omberg, det dubbla. Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) arbetar för en säker trafik. Enligt Lars Nordquist, verksamhetsansvarig i Östergötland och Sörmland fyller kamerorna en viktig funktion i hela landet och på samtliga platser, menar han, har hastigheten sjunkit, säger han.

Däremot är både förbundets och hans personliga åsikt att det finns flera skäl till varför vissa sträckor utmärker sig mer än andra när det gäller hastighetsöverträdelser.

- När det är många som kör för fort är det något som inte stämmer, säger han.

Kör på rutin

Lars Nordquist förklarar att en bilförare kan få en uppfattning och ett beteende att en väg inte är byggd efter den hastighet som anges. Det saknas en harmoni i miljön och bilföraren håller då en hastighet som han eller hon uppfattar som lämplig.

- Om en väg är byggd för 90 kilometer i timmen ska man också kunna köra i den hastigheten, säger han.

På flera platser har hastigheten ändrats från 90 till 80. Längs kortare sträckor, på samma väg, kan högsta tillåtna hastighet vara ännu lägre.

- Många har inte hängt med i förändringarna. De kör på rutin och ligger kvar på samma hastighet, tror Lars Nordquist.

Sedan 2009 bedriver NTF kampanjer för att informera om hastighetsförändringar i landet.

- Förare behöver tydligare information. Vi är bara människor när vi kör bil.

Enligt Lars Nordqvist är det bara en liten kategori förare som medvetet håller en högre hastighet än den tillåtna när de registreras i en kamera.

- I de flesta fall handlar det om slarv eller bristande uppsikt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om