Första steget i en skogsstrategi

Skogsbruket i Östergötland har alla möjligheter att blomstra men det finns både hinder och hot som måste överkommas.

Elölinor Fredriksson representerade Södra skog på mötet.

Elölinor Fredriksson representerade Södra skog på mötet.

Foto: Tina Gerdien

Östergötland2017-06-02 20:31

Region Östergötland har tagit fram en livsmedelsstrategi, nu ska också en regional skogstrategi ta form. Som ett första steg i detta arbete har regionen tillsammans med LRF anordnat ett möte med aktiva inom skogsbruk, företagande, produktion, förädling och utveckling av skogens råvara. Det hölls på Vreta kluster under fredagen.

Skogen är en viktig del i omställningen till en så kallad bioekonomi, ett samhälle där förnybara råvaror används istället för fossila bränslen och material. Det är bakgrunden till att regeringen inlett arbete med att ta fram ett nationellt skogsprogram med visionen: "Skogen - det gröna guldet - ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi”.

Den visionen ska också vara en ledstjärna för den östgötska skogsstrategin. På mötet i Vreta klusters hörsal raddades dock en lång rad hinder och hot mot skogsnäringen upp. Det största är klimatförändringen som skogsägarna måste förhålla sig till. Bland annat vid valet av trädslag vid återplantering. Sverige är indelat i klimatzoner. Gränsen för dessa flyttar sig med åtta till tio kilometer per år.

– Granar står redan nu på fel mark, framhöll Lars Ingemarsson från Skogsstyrelsen som var en av dem som talade varmt för mer av olika trädslag i svenska skogar.

Ett påtagligt hot mot skogsnäringen är att det betar för många vilda djur i skogen. De som höjde sina röster på mötet ansåg alla att det finns alldeles för mycket vilt i skogarna och det handlar inte bara om älg. Rådjur och kronhjort gör också stor skada på skogen. Att jägarna inte håller ned viltstammarna i tillräcklig utsträckning tycktes vara en allmän uppfattning hos de närvarande.

Skogen kan utgöra en resurs i övergången från fossila till förnybara bränslen. Men skog kan också ersätta andra material med större miljöpåverkan. Ett sätt är att bygga mer i trä istället för betong. Där kan kommuner och landsting/regioner gå före genom att låta uppföra offentliga byggnader där trä används i stor utsträckning. Detta ville flera ha som ett mål i den regionala skogsstrategin.

Träd kan också utgöra basen i till exempel tyg, eller stommen i en cykel, gardiner som laddas av solenergi som fungerar som lampor på kvällen....

– Bara fantasin sätter gränser för vad vi i framtiden kan framställa av trä, sa Lars Ingemarsson.

Det var en allmän uppfattning på mötet att stimulans och stödjande av forskning, innovation och småföretagande måste in i regionens skogsstrategi.

Skogsbruket i Östergötland

Av Östergötlands närmare 10 000 kvadratkilometer yta är 59 procent skog.

Det finns mer än 10 000 skogsägare i länet som äger mer än hälften av skogen.

Två av hundra arbetsföra östgötar jobbar inom skogsbruk eller skogsindustrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!