Patienter med apkoppor skickas inte till högisolering

Ett första fall av den ovanliga sjukdomen apkoppor har konstaterats i Sverige. Men högisoleringsenheten på US är inte aktuell för att ta emot patienter som insjuknat.

Det första fallet av apkoppor har rapporterats i Sverige, meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

Det första fallet av apkoppor har rapporterats i Sverige, meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

Foto: TT, Jeppe Gustafsson

Östergötland2022-05-19 20:30

Folkhälsomyndigheten meddelade på torsdagen att en person i Stockholm har bekräftats vara infekterad av viruset som just nu har ett utbrott i Sydeuropa. Enligt TT har över 40 misstänkta fall av apkoppor nyligen upptäckts i Spanien och Portugal. Några fall har också rapporterats från Storbritannien.

Personen som insjuknat i Sverige är inte allvarligt sjuk, men uppges har fått vård.

undefined
Högisoleringsenheten är en del av Infektionskliniken, på Universitetssjukhuset (US) i Linköping.

Högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping är en av två i sitt slag i Sverige och fungerar som en resurs när det kommer till kunskap och beredskap vid högsmittsamma allvarliga infektioner. På torsdagen deltog smittskyddet i Östergötland i ett möte med Folkhälsomyndigheten om det senaste kring det första fallet av apkoppor i landet.

Enligt Region Östergötlands biträdande smittskyddsläkare, Karin Festin, är länets högisoleringsenhet inte aktuell för att vårda patienter som smittas av sjukdomen.

– Nej, för att hantera de här patienterna så använder man sedvanlig skyddsutrustning. Av de sjukdomar som är aktuella för högisolering så är apkoppor inte en av dem.

Vad händer om det dyker upp ett lokalt fall av apkoppor i Östergötland?

– Då blir det en fråga för vård och isolering i den ordinarie vården på infektionsavdelning.

undefined
Apkoppor sedda i ett elektronmikroskop. Arkivbild.

Det besked som Region Östergötland har fått är att det i nuläget inte finns misstanke om fler fall i Sverige. Folkhälsomyndigheten lär av vad som händer i resten av världen och håller på att utarbeta en plan för hur dessa patienter ska hanteras.

Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika och smittar vanligtvis via utandningsluften från djur till människa, men de nya fallen i Europa tyder på att viruset även sprids via kroppsvätskor – då många av dem består av unga män som haft sexuella kontakter med andra män.

Symtomen påminner om smittkoppor. Den som insjuknar får feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla och hudutslag med blåsor. Det finns ingen specifik behandling, men de flesta blir friska inom några veckor.

Finns tillräcklig kunskap kring den här sjukdomen i vården?

– Det är klart att kunskapen är lägre kring sjukdomar som vi normalt sett inte har i landet. För oss handlar det därför om att sprida kunskap om olika symtom till våra olika enheter, säger Karin Festin.

Ska östgötarna vara oroliga för smitta?

– Absolut inte.

Högisoleringsenheten

Enheten, som är en del av infektionskliniken på US, utvecklades för att motsvara de krav som ställs för att vårda patienter med blödarfeber (till exempel Ebola) och fick stort fokus under utbrottet i Västafrika 2014.

Enhetens lokaler används oftast till ordinarie infektionssjukvård, men kan på kort varsel omvandlas till en kliniskt isolerad miljö för extremt smittsamma patienter.

Högisoleringsenheten har tre specialbyggda vårdrum, varav ett kan användas till laboratorieverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!