Förslaget: Höjt ob till alla i vården

Skrota lönesatsningen på sjuksköterskor och inför istället högre ob-ersättning till alla medarbetare inom sjukvården. Det föreslår M och KD i sin budget för regionen de tre kommande åren.

Opposition. Per Larsson (KD), Jan Owe-Larsson (M), Marie Morell (M), Fredrik Sjöstrand (M)

Opposition. Per Larsson (KD), Jan Owe-Larsson (M), Marie Morell (M), Fredrik Sjöstrand (M)

Foto: Tina Gerdien

Östergötland2017-06-09 17:04

De presenterade sitt gemensamma förslag till treårsplan för region Östergötlands verksamhet under fredagen. Koalitionen för Östergötland bestående av S,C,L och MP har en motsvarande plan som ligger på regionstyrelsens bord i nästa vecka.

Region Östergötlands verksamhet kostar drygt 13 miljarder kronor. Sjukvården slukar drygt elva av dem. Därutöver driver regionen bland annat kollektivtrafik och regionutveckling. Jämfört med koalitionen satsar KD och M sjuttio miljoner kronor mer på verksamheten. Det utgör ungefär en halv procent av kostnaderna. KD och M ställer sig bakom 99,5 procent av oppositionens förslag till vad pengarna ska gå till.

- Vi tycker att regionen har en så pass stabil ekonomi att vi inte behöver lägga lika mycket i kassakistan de tre kommande åren, säger Marie Morell (M).

I den kistan fanns vid utgången av 2016 närmare åttahundra miljoner kronor.

Båda läger är dock ense om att de kommande åren blir kärva. Många anställda går i pension, fastigheterna kostar mer och antalet patienter antas öka till följd att de äldre i befolkningen blir fler. Sjukvården får inte bli mycket dyrare trots detta. Det krävs effektiviseringar för hundratals miljoner för att få ekvationen att gå ihop.

M och KD vill ändå satsa. Istället för 24/7-satsningen vill de använda pengarna plus tjugofem miljoner till att höja ersättningen för arbete på obekväm arbetstid (ob) inom sjukvården.

Tio miljoner per år vill man tillföra 1177 Vårdguiden.

– Väntetiden för att få svar är så lång ibland, att människorna åker till akuten istället, säger Fredrik Sjöstrand (M).

Ett vuxentraumatean ska sjösättas och det får kosta två miljoner per år.

Tre miljoner avsätts för att testa om tätare turer kan få landsbygdens befolkning att åka mer kollektivt. Pengarna räcker till en eller ett par busslinjer. Idén kommer från dialogmöten som Jan Owe-Larsson (M) deltagit i i samband med nedläggningen av landsbygdstrafiken.

En miljon avsätts för att, med Jan Owe-Larssons ord, "regionen ska ta på sig ledartröjan" i ett arbete med att samordna kommunernas skolskjutsar så att även vanliga resenärer och gymnasieelever kan dra nytta av dem.

M o Kd vill stimulera företagsamheten inom de gröna näringarna med en extra miljon. Visit Östergötland får två miljoner för att på sikt förlänga turistsäsongen, helst fram till östgötadagarna i september.

– Fler i jobb gör fler friskare, minskar sjukvårdens kostnader och ger högre skatteintäkter, summerar Per Larsson (KD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!