Förslaget fick nej – för femte gången

Gör som andra regioner –  inför vårdval i ögonsjukvården, säger Moderaterna och Kristdemokraterna. Men den styrande koalitionen säger konsekvent nej.

Opposition. Den styrande majoriteten överlåter allt ansvar på verksamheten, enligt Fredrik Sjöstrand (M).

Opposition. Den styrande majoriteten överlåter allt ansvar på verksamheten, enligt Fredrik Sjöstrand (M).

Foto: Magnus Andersson

Östergötland2018-02-01 09:30

Ögonläkare från Östergötland åker till Jönköping för att få en uthärdlig arbetsmiljö och bättre lön. Patienter åker dit för att få behandling av läkare från Östergötland. Det är dags att ta hem vården till länet, enligt M och KD som kämpat för ett vårdval under större delen av 2017.

– När inte regionens egen verksamhet klarar av att möta alla patienter i rimlig tid så borde andra utförare få den möjligheten, säger Fredrik Sjöstrand (M).

På tisdagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden togs yrkandet upp igen. Men för femte gången fick förslaget nobben från den styrande majoriteten: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet I stället hänvisar den politiska ledningen till det åtgärdspaket med nyanställda läkare, hjälp av Aleris samt på sikt eventuellt optiker.

I Jönköping har man sedan 2014 ett vårdval inom ögonsjukvården och ett flertal privata aktörer har tillkommit. Trots att man har hjälpt till med ögonsjukvård både för Östergötland och andra kringliggande län har man väntetider på två, tre veckor på både nybesök och återbesök.

– Vi har sett att det finns en del risker med vårdval där man har sett en splittrad vårdkedja, säger Kaisa Karro (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Om man får vänta två veckor i stället för 18 månader, säger inte det något?

– Det är så klart inte bättre att man får vänta länge hos oss och det är därför vi tar hjälp av Aleris i Motala. Patienter slipper då också att åka, säger Kaisa Karro.

Nyligen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att tillföra 10 miljoner kronor till verksamheter som har problem med tillgängligheten, däribland ögonsjukvården.

Ordförande. Vårdval är inte aktuellt i stället upphandlas kortsiktiga lösningar för att korta köerna, enligt Kaisa Karro (S).
Ordförande. Vårdval är inte aktuellt i stället upphandlas kortsiktiga lösningar för att korta köerna, enligt Kaisa Karro (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!