Lennart Svensson är professor i molekylär virologi vid Linköpings Universitet. Det är han som vill inleda en ny forskning på coronaviruset som i skrivande stund har smittat 93 000 personer runtom i världen. När vi når honom på telefon befinner han sig i Nicaragua där han hjälper till med att sätta en diagnostik för coronaviruset. I dagsläget vet ingen om viruset sprids även där, men sannolikheten är stor enligt Lennart Svensson:
– Man kan anta att när det sprids i hela världen lär det också komma hit. Senast upptäcktes fall i Ecuador, Brasilien och i Mexiko, så det är bara en tidsfråga innan det kommer till Centralamerika.
I låginkomstländer i Sydamerika och Afrika finns i dag ingen egen diagnostik för att upptäcka coronaviruset. Ju förr de kan få hjälp av omvärlden att sätta upp metoden desto större chans att minimera spridningen. På internationell nivå förs diskussioner om coronaviruset kan vara mer än bara ett luftvägsvirus, en fråga som Linköpingsforskarna vill studera.
– Vi vill undersöka om coronaviruset kan vara en tarminfektion också då många av patienterna har diarréer. Man har nyligen funnit coronavirus i avföring men det är oklart om viruset kan föröka sig i tarmen. Om så är fallet är det möjligt att avföring är smittsamt med coronavirus, vilket gör utvecklingsländer speciellt utsatta på grund av lägre hygienisk standard.
Forskningen görs i samarbete med Rolf Nybom på Karolinska Institutet. Med hjälp av en så kallad jonseringsapparat vill forskarna se om coronaviruset kan fångas in från luften. Tekniken har visat sig fungera vid influensa, vinterkräksjuka och rotavirus. Vid ett försök kunde forskarna hindra smittspridning av influensa mellan djur.
Tekniken utgår från en lådliknande apparat på 20x30 centimeter som fångar upp partiklar i luften, det handlar om allt från större partiklar till små bakterier och virus. Metoden är av samma princip som används för att rena luft i lokaler med mögel och fånga upp allergena ämnen. Där finns det en stor kommersiell marknad redan. Men tekniken att fånga upp virus finns än så länge på forskningsnivå.
– Om resultaten blir positiva så finns det stora möjligheter att den kan spridas på allmänna platser som flygplatser, sjukhus och skolor. Vi vill testa i Kina och på några andra ställen, säger Lennart Svensson.