Tänk dig vaccineringen mot svininfluensa 2009. Flera barn drabbades av narkolepsi till följd av vaccinet.
Tänk om riskerna hade upptäckts tidigare, och färre barn insjuknat?
Just det är en av vinsterna med ett projekt som Linköpings universitet samordnar och som nu fått 15 miljoner från Vetenskapsrådet.
Forskarna ska koppla samman uppgifter från covid-19-vaccineringen med befolknings- och vårddata från Östergötlands, Jönköpings och Kalmars län.
Det låter kanhända inte vidare spännande – men det är det.
Detta skapar nämligen helt nya möjligheter att i detalj utvärdera vaccinationerna, i det här fallet mot covid-19.
Forskarna få nu chans att studera:
Risker och biverkningar
Eftersom forskarna i realtid kan följa de som vaccineras kan de snabbt se om det finns ökad risk för biverkningar med vaccin från vissa leverantörer, men också hitta gemensamma nämnare hos patienter som får allvarliga biverkningar.
– På så sätt kan vi tidigare undvika att dessa patienter får en viss leverantörs vaccin, säger Toomas Timpka, professor vid Institutionen för hälsa, medicin och vård.
Vaccineffektivitet
Istället för att forskarna, som förr, ska behöva begära ut dokument från sjukhusen ser de direkt i registren om det plötsligt blir fler som trots vaccinering insjuknar i covid-19.
– Vi kan se om till exempel ålder, födelseland eller underliggande sjukdomar påverkar vaccineffektiviteten.
Vaccinationstäckning
Med hjälp av den informationsplattform som nu byggs upp blir det enkelt för forskarna att se hur många som vaccinerat sig och var de bor.
– Vi kan se om det skiljer sig på ålder, kön, eller födelseland. Vi kan även se grupper som går på tvären i samhället som är skeptiska till att ta vaccin.
Ni kan hitta vaccinskeptiker?
– Ja. Inte på individnivå, men vi kan se om de som väljer att inte vaccinera sig har några gemensamma nämnare.
Hur skulle man använda den informationen?
– För att hitta nya vägar att nå ut till de grupperna.
Men hur stor är nyttan av projektet när covid-19-vaccineringen redan kommit så långt? Jo, dels ska den plattform som nu byggs upp kunna användas i framtida vaccineringar. Dels påpekar Toomas Timpka att covid-19 inte är över.
– Förmodligen kommer svenskarna, och östgötarna, att behöva en tredje spruta. Då har vi järnkoll och kan se saker som ifall det är ofarligt att kombinera vaccinet med vaccin mot säsongsinfluensa, till exempel.