Forskare: Så är skillnaden mellan städerna

Två nästan lika stora städer med bara fyra mil mellan sig. Ändå lever människor längre i Linköping än i Norrköping, det rapporterar forskare som studerat städernas folkhälsa i över ett decennium.

Både Linköping och Norrköping har förbättrat sin folkhälsa de senaste tio åren, visar statistik från Socialstyrelsen.

Både Linköping och Norrköping har förbättrat sin folkhälsa de senaste tio åren, visar statistik från Socialstyrelsen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2019-07-14 10:00

– Det viktigaste att tänka på är att det har blivit bättre i båda städerna. Men skillnaden mellan städerna minskar inte som den borde göra, säger Hans Nilsson, professor vid Linköpings universitet.

Hans Nilsson ingår tillsammans med medforskaren Tomas Faresjö i forskargruppen Twincities. De har sedan 2007 undersökt statistik som rör tvillingstäderna Linköpings och Norrköpings folkhälsa.

– Jag är historiker och Tomas är sociolog och vi har studerat på skillnaden över tid och mellan olika grupper. När vi började blev vi förvånade över att det var så stora skillnader, säger Hans Nilsson.

Den allvarligaste skillnaden mellan städerna är att livslängden varierar. En Linköpingsman lever drygt två år längre (81,4 år) än en Norrköpingsman (79,3 år) och en Linköpingskvinna lever 1,1 år längre (84,5 år) än en Norrköpingskvinna (83,4 år).

Anledningen till detta tror forskarna beror mer på socioekonomi och livsstil än hälso- och sjukvård.

Statistik från Socialstyrelsen visar skillnader hos städerna som kan leda till ökad ohälsa. Förutom att arbetslösheten är högre i Norrköping, vilket kan leda till skadlig stress, så röker och dricker Norrköpingsborna mer.

– Arbetslöshet och arbete utan inflytande leder till stress, vilket påverkar hälsan. Men att röka kan man sluta med. Sen kan man försöka äta rätt och röra på sig mer - de där klassiska grejerna som man kan göra något åt själv, säger Hans Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!