Förhandlar om vilkor för vårdpersonalen

Den politiska ledningen i Region Östergötland satsar 198 miljoner kronor på personal nästa år. Men vad som i praktiken är satsningar råder det olika uppfattningar om, enligt Vårdförbundet i Östergötland.

Vårdförbundet förhandlar ett nytt avtal med Region Östergötland och parterna har delade meningar om satsningarna.

Vårdförbundet förhandlar ett nytt avtal med Region Östergötland och parterna har delade meningar om satsningarna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Östergötland2019-06-20 17:00

En ny treårsbudget är antagen för Region Östergötland. Förutom besparingar på en halv miljard nästa år innebär den att 198 miljoner kronor ska satsas på medarbetare och arbetsvillkor som ska göra regionen till en attraktiv arbetsgivare.

Sedan några veckor pågår lokala förhandlingar mellan Vårdförbundet och Region Östergötland. Det har varit en utdragen process under våren för att få till ett centralt kollektivavtal för yrkesgrupperna inom Vårdförbundet; sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Förhandlingarna i Östergötland beräknas avslutas under midsommarveckan.

En grupp som både fackförbund och arbetsgivaren är överens om ska belönas extra är personal med långvarig kompetens och erfarenhet, den grupp som kallas “särskilt yrkesskickliga”. Målet är att behålla värdefull kompetens i regionen.

– Den här gruppen har halkat efter i löneutvecklingen, säger Emma Klingvall, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Östergötland.

– Regionen har en usel lönespridning inom de yrkesgrupper som vi organiserar, tillägger hon. Det krävs att man byter arbetsplats för att få upp lönen och då behåller man inte de dedikerade medarbetarna. Det är viktigt för alla verksamheter att ha en kärngrupp med lång erfarenhet.

Enligt Emma Klingvall instämmer arbetsgivaren i bilden att lönespridningen är för dålig i Vårdförbundets fyra yrkesgrupper i regionen.

– Men vad de tycker är satsningar, och vad jag tycker är satsningar, där skiljer våra bilder sig åt, säger Emma Klingvall.

För de särskilt yrkesskickliga vill Vårdförbundet få upp lönen med 10 000 kronor inom tre år. Men parterna har olika syn på kronor och ören, enligt Emma Klingvall:

– Hittills har pengarna lagts efter var det finns behov av personal, exempelvis i dygnet-runt-verksamhet, i stället för personalens kompetens.

Hon reagerar på de politiska idéerna om att få personal att vara yrkesverksamma upp i högre ålder för att bli mentorer bland annat.

– Våra 25-åringar som inte ens har familj orkar inte jobba. Hur ska man orka ett helt yrkesliv när det börjar så? Det har vi inte samma syn på.

Vårdförbundet strider även för att få vettiga schemaläggningar. Ett annat mål är att alla ska orka jobba heltid. I dagsläget är det generellt många som jobbar väldigt mycket övertid, enligt Emma Klingvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!