Företag går samman för att spara miljö och pengar

Under parollen Återbruksnätverket Öst har Sweco gått samman med nio fastighetsbolag för att skapa bättre klimatkultur inom företagen. En av de konkreta satsningarna inom projektet är återbruksinventering.

Helena Helgegren, energi- & miljöingenjör på Sweco, fotograferar inredning som potentiellt kan återbrukas.

Helena Helgegren, energi- & miljöingenjör på Sweco, fotograferar inredning som potentiellt kan återbrukas.

Foto: Joakim Blomqvist

Östergötland2020-11-26 08:00

Teknikkonsultföretaget Sweco har gått samman i Återbruksnätverket Öst med nio fastighetsbolag - Norrevo, HSB Östergötland, Klövern, Specialfastigheter, Lundbergs Fastigheter, Regionfastigheter, Sankt Kors, Lejonfastigheter och Hembla. Samarbetet startade hösten 2019 där det senaste testade projektet är återbruksinventeringen.

– Då besöker man bolagens fastigheter och tittar på vilka byggvaror som finns och om de går att återbruka. Det kan till exempel handla om handfat, fönsterbräden eller vitvaror, säger Helena Helgegren, energi- & miljöingenjör på Sweco.

Om exempelvis ett handfat är i bra skick kan det återanvändas, eller fräschas upp av bolaget så att det återanvändas. För att bestämma hur värt det är för bolaget att spara handfatet kan de lägga upp det i en app, skapad av Centrum för cirkulärt byggande, som bedömer estetiskt och funktionmässigt skick.

– När man lagt in varan kan man även få information om hur mycket man kan spara på det ekonomiska värdet samt klimatpåverkan, som koldioxidutsläpp, jämfört med om man skulle köpa nytt, säger Helena Helgegren.

Ytterligare en tanke med inventeringen är att om ett fastighetsbolag inte vill ha en viss produkt kanske ett av de andra bolagen vill ha den. Då kan ägarna lämna vidare produkten, förutsatt att logistikutrymme finns.

– Skulle man verkligen få fart på det här skulle man ha en databas med varor i varje kommun. Säg då att vi har ett handfat och en annan aktör kan ta hand om det i lager så att man köpa och lämna varor där, det hade varit optimalt, säger Elise Nyhlén, miljöansvarig på Hembla. 

Inom återbruksinventeringen har två besök i fastigheter planerats. Besöken ska ge bolagen chansen att testa på inventeringen. Första besöket skedde i en av Hemblas fyrarummare i Norrköping.

– Det var spännande och jag blev faktiskt positivt överraskad. Även fast det var en gammal lägenhet där man tänkte att det inte fanns så mycket att hämta kunde vi ändå identifiera vissa saker som hade potential att återbruka, säger Elise Nyhlén.

Finns det nackdelar med inventeringen?

– Ett hinder som jag ser är att vi har väldigt tajt tidsplan när vi renoverar våra lägeheter. Det är sex veckor från att en hyresgäst flyttar ut till nästa flyttar in. Då måste man planera in ett tidigare besök när gamla hyresgästen bor kvar.

Tanken från start med inventeringsbesöken var att en representant från varje bolag skulle vara på plats, men i och med de nya pandemirestriktionerna blev det bara Helena Helgegren och Elise Nyhlén på plats under första besöket. De andra kunde delta på länk. Nästa inventeringstillfälle var i en 500 kvadratmeter stor kontorslokal i regi av Lundbergs.

– Förr har vi sparat material och ställt ner det i en källare, men då har inte arkitekten alltid vetat vad som finns till nästa ritning. Man har ju alltid sparat varor men nu måste man göra det på mer strukturerat sätt. Både för att göra det enklare och få lite volym på det, säger Jonas Thyrsson, chef för fastighetsutveckling på Lundbergs, och fortsätter.

– Om vi ska gå mot klimatneutral byggsektor 2045 så säger man att vi kan komma halvvägs med de metoder som finns idag, resten måste vi tillammans skapa nya vägar fram till. Det gör vi enklast genom att samverka.

Karta: Östergötlands län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!