Föräldrar skäller på polisen när unga åker fast

Trafikpoliser blir utskällda av föräldrar när poliserna rapporterar deras tonåringar för olovlig körning eller trimmade A-traktorer. ”Vad fan håller ni på med?” kan vara en reaktion från vårdnadshavare.

A-traktorer

A-traktorer

Foto: Jenny Eriksen

Östergötland2021-04-12 06:30

– Jag har övervägt att skriva orosanmälan till socialtjänsten om bristande föräldraskap. Jag är förvånad över vissa föräldrars reaktioner, säger Joakim Stenman, trafikpolis vid östgötapolisen sedan fem år.

Joakim Stenman och kollegan Joakim Berg drev Linköpingspolisens stora insats mot otillåtna A-traktorer under våren och utbildar kollegor för att öka deras kunskap om trimning. Stenman och Berg arbetar varje vecka på vägarna med trafiksäkerhet för A-traktor-åkande ungdomar. Varje vecka är de i konflikt med föräldrar – som ifrågasätter polisernas arbete, inte ungdomarnas beteende.

– Det finns föräldrar som tackar oss och som kritiserar sina ungdomar när de bryter mot lagen. Men vi hamnar i konflikter med vårdnadshavare som tycker tvärtom, säger Joakim Stenman.

undefined
Joakim Stenman undersöker boxen som ska reglera A-traktorns varvtal och hastighet. På ett par minuter lyckas han enkelt öppna den, trots att den ska vara plomberad.
undefined
Röd belysning framtill i rutan är populärt - men förbjudet. Fordon får bara lysa vitt framåt, annars kan mötande förare bli lurade och krocken ett faktum.

Joakim Berg återger ett exempel där patrullen stoppade en 16-årig kille utanför Linköping. Killen körde sin trimmade A-traktor, som enligt lag får köra högst 30 kilometer i timmen, i 107 på en 70-sträcka. Patrullen tog en föräldrakontakt på telefon, som alltid när de stoppar omyndiga personer.

– Reaktionen vi fick var ”Vad fan håller ni på med, varför jagar ni min son?” berättar Joakim Berg.

En vanlig källa till konflikt är att föräldrar anser att A-traktorn är godkänd eftersom den gått igenom besiktning. De säger också att de läst på Transportstyrelsens hemsida att det inte finns bälteskrav och inga entydiga regler för antal passagerare. Det hävdas också att föräldrar och barn inte känner till att A-traktorerna är manipulerade och går för fort.

– Vi poliser blir alltid ”de onda”, för att vi rapporterar ungdomarna enligt trafikförordningen som är den lag som vi har att följa, säger Joakim Berg.

Hur känns det, att bli utskälld av föräldrar för att ni utför polisarbete?

– Det är inte så roligt. Men jag brukar säga till de arga föräldrarna att jag hellre tar det här samtalet med dem nu, när jag ringer och berättar att deras ungdom har kört för fort eller olovligt. Hellre det än att jag måste ringa och berätta att er ungdom har varit i en trafikolycka och kommer aldrig hem mer, säger Joakim Berg.

Han fortsätter:

– Vi får höra att vi borde jaga mördare och våldtäktsmän istället. Men om inte vi jobbar med det här, då kommer det att bli fler trafikolyckor där ungdomar skadas allvarligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!