"För oss poliser innebär det en avlastning"

Psykiatriambulanser ger polisen mer tid att bekämpa brott – samtidigt får den som mår dåligt bättre hjälp. Det menar Patrik Forsemalm, verksamhetsutvecklare vid polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Patrik Forsemalm ser flera fördelar med psykiatriambulanser.

Patrik Forsemalm ser flera fördelar med psykiatriambulanser.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT/arkiv

Östergötland2020-02-10 06:00

Ambulanserna – som går under namnet PAM (Psykiatrisk Akut Mobilitet) – används redan i städer som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Och Patrik Forsemalm ser inte några hinder för en östgötsk variant. En PAM-enhet skulle kunna täcka in Norrköping, Linköping och Motala, menar han.

– Det handlar mycket om avstånd och population. I Östergötland finns det tre ganska stora städer på ganska korta avstånd. Så jag tror absolut att det finns förutsättningar för en sådan här ambulans.

Att bemöta människor som mår dåligt ingår i polisens arbetsuppgifter. Men larmen kopplade till psykisk ohälsa har blivit fler och fler, enligt Patrik Forsemalm.

– Det är ett växande problem. Framför allt suicidärenden ökar i så gott som alla regioner. Så har det varit de tre senaste åren, säger han.

Myndigheten har därför gått ut och varnat för den ökade arbetsbördan – och att den riskerar att gå ut över förmågan att utreda och förebygga brott.

Patrik Forsemalm tror att psykiatriambulanserna kan bidra till att polisens uppgift i samhället blir "mer definierad".

– Vi binder upp väldigt mycket av våra resurser på sådana här arbetsuppgifter. Samtidigt som poliser har en ganska begränsad utbildning inom psykiatri och bemötande av personer med sådana här problem, säger Patrik Forsemalm.

– För den som mår dåligt är psykiatriambulanser ett bra hjälpmedel. Och för oss poliser innebär det en avlastning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!